Львівські ортопеди подовжують кістку 6-річній дитині з деформацією плеча

1026 0
Дитині встановили спеціальний апарат зовнішньої фіксації, щоб видовжити кістки.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Львівські ортопеди допомагають дівчинці зі значним прогресуючим укороченням та деформацією плеча. Про це повідомила Львівська Обласна Дитяча Клінічна Лікарня «Охматдит».

Зараз Софійці майже 6 років. Лікарі описують її як дуже жваву, рухливу, позитивну та контактну дитину, однак практично одразу після народження у віці 3 тижнів вона перенесла остеомієліт (гнійне ураження) плечової кістки, внаслідок чого уражена кістка почала відставати в рості та поступово деформуватися.

Попри постійну реабілітацію, хвороба прогресувала і укорочення сягало вже більше 8 см, суттєво були обмежені рухи у плечовому суглобі, прогресувала деформація хребта. Після огляду та всебічного обстеження дитини лікарі прийняли рішення про оперативне лікування – монтаж апарату зовнішньої фіксації (АЗФ) на основі стержнів, коригуюча остеотомія плечової кістки з метою подальшого подовження плечової кістки.

«Корекція та подовження плеча на АЗФ – процес тривалий і відбувається поступово з темпом дистракції від 0,75 до 1 мм на добу, тобто тільки подовження кістки буде тривати близько 2 місяців. Таке лікування вимагає значного терпіння від лікарів та виконання батьками дитини усіх рекомендацій», – каже керівник Клініки нейроортопедії, травматології та реабілітації лікарні «Охматдит».

Читайте також: Львівські хірурги сформували кишківник новонародженій дитині

Лікар додає, що тривалого перебування в лікарні дитина не потребує – сам процес подовження кінцівки виконують батьки дитини в домашніх умовах, а контролюють ортопеди з інтервалом 10-14 днів.

«Плануємо довжину плеча відновити повністю, тобто подовжити кістку на 8 см. Однак після закінчення «підкрутки в апараті», фіксація в АЗФ має бути продовжена до 6 місяців до повної перебудови регенерату у повноцінну кістку», –  пояснює лікар.

Зазначимо, що наступного дня після хірургічного втручання дівчинка почала ходити, проводить активну реабілітацію, а на 4 день після операції була виписана додому. Батьки отримали усі необхідні інструкції щодо подальшого лікування та подовження на апараті зовнішньої фіксації. Софійка почувається добре і має хороший настрій.

Нагадаємо, львівські лікарі понад місяць боролися за можливість 10-річного Назара зі Львівщини знову рухатися. Раптова хвороба прикула його до ліжка. Медики запідозрили у хлопчика аутоімунний енцефаліт, який, ймовірно, став наслідком ковіду. Більше тут.

Олена Шумик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!