Львівські студенти за п'ять місяців розробили прототип системи розпізнавання обличчя

1181 0
За задумом, технологію можна буде використовувати для оснащення систем безпеки вхідних дверей, розпізнавання підозрюваних у злочинах або пошуку зниклих.
фото: zavtra.in.ua

фото: zavtra.in.ua

Студенти кафедри систем штучного інтелекту в Національного університуту «Львівська Політехніка» створили прототип системи безпеки, що відрізняє живу людину від підставленого фото- чи відеозображення. Вбудований алгоритм ідентифікує фейки в режимі реального часу.

Як повідомили в пресслужбі ЛМР, за задумом розробників технологію можна буде використовувати для оснащення систем безпеки вхідних дверей, розпізнавання підозрюваних у злочинах або пошуку зниклих. Робота тривала 5 місяців, а до її реалізації долучилися як викладачі кафедри університету, так і ментори міжнародної компанії GlobalLogic. 

Читайте також: Звідки їдуть іноземні студенти до Львова. Інфографіка

Третьокурсники зі Львова разом із інженерами спроєктували високоточну систему верифікації особи. Алгоритм в режимі реального часу ідентифікує обличчя та перевіряє, чи людина авторизується особисто, чи це підроблена роздруківка, фото або відео. Якщо технологія визначить, що зображення фейкове, то надасть сигнал про помилку чи спробу несанкціонованого входу.

Система аналізує кілька кадрів за короткий проміжок часу. Алгоритм враховує можливість викривлення обличчя людини під час ідентифікації, різне середовище і схожість рис обличчя. За допомогою штучного інтелекту система помічає навіть незначну відмінність зображення особи від реальної людини, завдяки чому неможливо пройти перевірку з чужим фото. Процес аналізу обличчя здійснюється завдяки нейронній мережі, що для кожної особи створює унікальний набір значень. Процес аналізу обличчя подібний до технології розпізнавання користувача в iPhone.

Читайте також: У нас забагато лікарів. Ігор Новицький про медичну освіту та розвиток офтальмології

Нагадаємо, що розробка студентів «Львівської Політехніки» перемогла на конкурсі ідей щодо ІТ-рішень соціально важливих для міста проблем. Мобільний додаток Clean city дозволяє відслідковувати наповненість смітників у місті і таким чином контролювати вивезення відходів зі Львова.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!