Львівську історичну віллу, через яку судилися, виключили з реєстру пам’яток культурної спадщини

2473 0
Львівська міська рада повторно звернеться до Мінкульту, щоби будинок знову внесли до переліку нерухомих пам’яток.
Вілла "Люсія" на вул.Свенціцького / Фото зі сторінки Андрія Москаленка

Вілла "Люсія" на вул.Свенціцького / Фото зі сторінки Андрія Москаленка

Історичну віллу «Люсія» на вулиці Свенціцького у Львові виключили з Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Про це стало відомо зі слів керівниці управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Маріанни Мороз під час засідання виконавчого комітету ЛМР 5 травня.

«Станом на 2017 рік цей будинок було внесено у перелік пам’яток культурної спадщини. У лютому 2018 року його важким шляхом було занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. На жаль, управління охорони історичної спадщини не було проінформовано, що судом скасували внесення будинку до державного реєстру. Ми дізналися про це із реєстру судових постанов та звернулися до Міністерства культури та інформаційної політики України», – сказала вона.

Вигляд вілли зараз / Фото: Андрій Москаленко

У березні цього року Міністерство культури та інформаційної політики, за словами керівниці управління, надало відповідь, у якій йшлося про те, що вони опрацьовують оскарження рішення цього суду, але так як будинок виключили з реєстру, то міськрада опрацьовує зараз і вже наступного тижня подасть повторну документацію, щоби будинок знову внесли до Реєстру нерухомих пам’яток.

Крім того, перший заступник міського голови Андрій Москаленко під час засідання виконкому зазначив, що у публічному просторі давно триває дискусія щодо хоча б часткового збереження цієї вілли. На жаль, перемовини щодо її збереження, які тривали довгий час, нічим не завершилися, каже він.

«Ви знаєте, що був накладений штраф за її руйнування, але його скасували. Вчора було зафіксовано, що відбувається чищення земельної ділянки біля вілли. Це може бути одним з кроків для якихось подальших дій. Я хочу публічно застерегти усіх, до кого можуть звертатися представники, люди, пов’язані з представниками цієї вілли щодо незаконних дій, оскільки цей об’єкт було внесено у перелік пам’яток».

Фото вілли

Нагадаємо, що у 2017 році власники будинку звернулися до міської влади щодо погодження історико-містобудівного обґрунтування на будівництво багатоквартирного будинку, перший поверх якого мав нагадувати фасад наявної вілли. Виконком відмовився надати ці документи, тож співвласники подали до суду. Галицький районний суд зобов’язав управління видати позитивний висновок щодо спорудження нового будинку. 

Читайте також: Суд визнав протиправним внесення вілли Люсія на Свєнціцького у реєстр виявлених пам'яток

Наприкінці 2017 року міська влада встановила накриття на будинку, проте за кілька днів у будівлі завалився дах та обвалилася стеля. У лютому цього року будинок занесли до реєстру нерухомих пам’яток, однак власники почали оскаржувати це рішення у судах. 

Після численних судових засідань постановою Верховного Суду від 21 листопада 2019 року справу про скасування наказу про занесення будинку у реєстр пам'яток передали на новий розгляд до суду першої інстанції.

У березні 2019 року адміністративна комісія при Львівській міськраді, яка розглядає порушення у галузі законодавства про охорону історичної спадщини, оштрафувала ОСББ «Свєнціцького, 16» на 170 тисяч гривень за нищення вілли «Люсія».

Для довідки

Віллу «Люсія», що на вул. Свєнціцького, 16, збудувала у 1895-1896 рр. фірма Івана Левинського для Юзефа Ольпінського за проєктом архітектора Івана Долинського. У різні періоди тут проживали цісарський радник і контролер Головної крайової каси Юзеф Обмінський, Кароліна Скотт, Станіслав Лемпицький – польський вчений, письменник, професор, представник львівсько-варшавської філософської наукової школи, чоловік польської поетеси Ядвіги Гамської-Лемпіцької.

У березні цього року суд скасував рішення Львівської міської ради щодо штрафування власника історичної вілли «Люсія», що на вул. Свенціцького у Львові, на 170 тисяч гривень за її нищення. 

Софія Шавранська

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!