Львівський забудовник зводить житло поблизу аеропорту у зоні з обмеженнями. В облраді заявили про перевірку

3255 0
У зоні з обмеженнями забудови на приаеродромній території планують збудувати багатоквартирні будинки, що не передбачено генпланом.
Фото: Галжитлобуд

Фото: Галжитлобуд

У Львівській обласній раді створюють робочу групу щодо перевірки порушень у розпочатому будівництві житлового комплексу на приаеродромній території Міжнародного аеропорту «Львів» ім. Данила Галицького. Йдеться про зведення багатоквартирних будинків на вул. Спортивній у селі Сокільниках забудовником «ГАЛжитлобуд». Таке рішення прийняли на засіданні комісії з питань інженерного, житлово-комунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу 13 жовтня.

Читайте також: Суд не дозволив знести скандальний ЖК на Малоголосківській, який будували з порушеннями

У коментарі Tvoemisto.tv заступник голови комісії Тарас Подвірний повідомив, що на початку вересня до них надійшов лист від директорки львівського аеропорту Тетяни Романовської разом зі складеним актом та фото, на яких видно, що в кінці злітної смуги розташований будівельний кран. Зазначається, висота його близько 17 метрів, що свідчить, імовірно, про намір будівництва там багатоповерхових будинків.

«До нашої комісії надійшов лист за підписом генерального директора аеропорту «Львів» Тетяни Романовської, в якому повідомляється, що за адресою: с. Сокільники, вул. Спортивна у межах зони «Г» обмеження забудови з умов впливу авіаційного шуму розпочалося зведення дев’яти багатоквартирних житлових будинків. За її словами, будівництво відбувається, незважаючи на те, що ця територія є непридатною для розміщення житлової забудови», – зазначив Тарас Подвірний. 

Оскільки будівництво може перешкодити наступній повноцінній експлуатації аеропорту, на об’єкт виїде робоча комісія.

Так виглядає візуалізація багатоквартирних будинків на вул Спортивній представлена на сайті забудовника

Зазначимо, що Сокільницька сільська рада надала містобудівні умови та обмеження забудовнику «ГАЛжитлобуд» ще у жовтні 2021 року. Відповідно до генплану, на ділянці, що на вул. Спортивній, передбачалася комерційна забудова. Потім її змінили на об’єкт громадської забудови. Відтак, якби там будували торговий центр, то жодних проблем з цим не було би, але багатоквартирна житлова забудова – це проблема, пояснює у коментарі Tvoemisto.tv голова ГО «Зручна громада» та мешканка села Сокільників Уляна Солонюк.

Про плани звести багатоквартирне житло на території, що входить до зони «Г», тобто найвищого шуму, місцеві активісти дізналися ще у 2020 році. Тоді сільська рада нібито провела громадські слухання та внесла зміни до генплану. Згодом, у 2021 році, за словами активістки, секретарю Сокільницької сільської ради Володимиру Святому за його ж заявою затвердили детальний план території саме на вул. Спортивній.

Читайте також: У Львові попереджають про незаконне будівництво багатоповерхівки у мікрорайоні Скнилова

«Формулювання звучало так: «Затвердити детальний план території в районі вул. Спортивної для Святого Володимира Михайловича». Нічого про багатоквартирні будинки там не йшлося. Ми дійшли думки, що скоріше за все йдеться про цей квадрат. Тоді ми відкрили мапу, почали тицяти по карті і так знайшли ділянку Володимира Святого, цільове призначення якої вже на той момент, а це був 2021 рік, було змінено під багатоквартирні будинки, і всі ділянки поруч – і зліва, і справа від нього, загальною площею 2 га, теж були вже призначені під багатоквартирні будинки», – говорить вона.

Тоді мешканка почала робити запити до Сокільницької сільської ради, щоб отримати детальний план території. Каже, після кількох спроб та залучення Ради адвокатів їй таки надіслали документ. Потім звернулася до аеропорту «Львів», де їй відповіли, що погодження на дозвіл будівництва, який нібито отримав від забудовник, насправді у них немає. В «Украерорусі» наявність такого дозволу також не підтвердили. 

«Ще торік ми подали запит до Львівського аеропорту, бо, коли Сокільницька сільська рада видала містобудівні умови і обмеження на ці багатоквартирні будинки, вона послалася на висновок провайдера аеропорту «Львів». Невже провайдер міг дати позитивний висновок на будівництво багатоквартирних будинків, де над головами людей будуть літати та йти на посадку літаки, крім того, там зона «Г» найвищого шуму, що становить понад 85 децибел. Мені дуже дивно, що вони ініціюють зараз цю перевірку, або ж документи до директора аеропорту дійшли тільки тепер», – зауважує Уляна Солонюк.

Додає, що ще до початку повномасштабної війни зібрали з мешканцями прилеглих до вул. Спортивної вулиць понад 100 підписів, також звернулися у прокуратуру, ДБР та СБУ. У двох останніх відповіли, що не бачать там жодних порушень. Водночас у прокуратурі відкрили провадження щодо оскарження затвердженого детального плану території. Наразі триває судовий процес.

Крім того, за словами Уляни Солонюк, поблизу ділянки, де триває будівництво, розташований цвинтар, але забудовник не вказує у візуалізації ЖК, що вид з будинків виходить на кладовище. Cанітарну зону від цвинтаря сільська рада зменшила з 300 до 200 м.

Читайте також: Замість двох поверхів – п'ять. На Варшавській виявили незаконне будівництво

У коментарі Tvoemisto.tv голова Сокільницької сільської ради Тарас Сулимко повідомив, що дозвіл на будівництво був затверджений законно, відповідно до усіх наданих забудовником документів.

«Якщо би це була недозволена для будівництва територія, то, напевно, ми б не надали дозвіл. Питання розглядалося, у нас є свій архітектор, я його кілька разів викликав, уточнював деталі. Нічого там не порушено. Так, там частина ділянки заходить на «червону лінію», але вони (забудовник – ред.) мають дозвіл від аеропорту», – сказав сільський голова.

Він зазначив, що у разі виявлення нюансів, які суперечать закону, сільська рада не надала би містобудівних умов забудовнику. Тарас Сулимко також додав, що не отримував поки (станом на момент розмови 14 жовтня) офіційних листів щодо долучення його до роботи комісії, створеної у Львівській обласній раді за ініціативою керівництва аеропорту «Львів». Водночас, як повідомляв Tvoemisto.tv Тарас Подвірний, ще 13 жовтня листи надіслали голові Сокільницької громади та керівнику управління ДАБІ у Львівській області. Виїзд комісії планують на об’єкт планують в кінці наступного тижня.

Tvoemisto.tv звернулося по коментар до забудовника «ГАЛжитлобуд», але наразі очікує на відповідь.

Як вказано на сайті Асоціації західноукраїнських забудовників, містобудівні умови та обмеження забудовник «Галжитлобуд» отримав 28 жовтня 2021 року, а дозвіл на виконання будівельних робіт 30 травня 2022 року. На сайті забудовника можна побачити візуалізацію майбутнього житлового комплексу, більш детальної інформації наразі немає.

Зазначимо, що «ГАЛжитлобуд» – це зареєстрована у 2018 році торговельна марка, що, за даними Укрпатенту, належить підприємцю Василю Кицкаю. Раніше він був також директором і засновником ТОВ «Галжитлобуд», але у 2018 році залишив компанію. У 2021 році її взагалі перейменували на ТОВ «Житло Естейт». 

За даними Асоціації західноукраїнських забудовників, під маркою «ГАЛжитлобуд» реалізували та реалізують 22 проєкти житлових комплексів у Львові та Сокільниках. За даними порталу ЛУН, йдеться навіть про 25 проєктів (від 2013 року). Замовниками будівництва у цих проєктах є різні, переважно не пов'язані між собою юридичні особи.

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!