Львів’ян кличуть на благодійні вечорниці у бібліотеку Львівського університету

1925 0
Під час вечорниць збиратимуть кошти на оцифрування фондів наукової бібліотеки.

У Львові проведуть Андріївські вечорниці у науковій бібліотеці Львівського університету. Про це повідомляє РІСУ.

Доброчинний вечір відбудеться 13 грудня, у свято апостола Андрія Первозванного, на вул. Драгоманова, 5. Це буде масштабне стилізоване дійство з відтворенням давніх українських звичаїв цього свята.

Під час вечора збиратимуть кошти на оцифрування фондів Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка. масштабне стилізоване дійство з відтворенням давніх українських звичаїв цього свята.

Читайте також: У Львові реставруватимуть унікальну біблію 18 сторіччя. Фото

Книгозбірня Львівського університету є найстаршою в Україні і була заснована раніше за університет. Торік відзначали 410 років її заснування, а значну частину її фондів складає релігійна література.

«Сюди в рамках організації навчального процесу потрапляли як львівські видання, так і видання з теренів Речі Посполитої XVI-XVIII ст, а також із-за кордону. Практично усі видавничі осередки у нас дуже добре представлені. А це і корпусні видання творів святих отців, теологічні та полемічні трактати», – каже директор бібліотеки Василь Кметь.

Зараз у фондах бібліотеки зберігаються і колекції протестантських видань, як от прижиттєві видання Лютера, Меланхтона.

А у 1860-х роках священник, краєзнавець, археолог Антоній Петрушевич передав бібліотеці університету свою колекцію кириличних рукописів, що збереглися донині.

Уся ця колекція підлягає оцифруванню і невдовзі її зможуть побачити усі зацікавлені.

«Також у фондах бібліотеки зберігаються зразки інкунабул, палеотипів і стародруків, які мають чудові мінатюри, ілюмінації. Наприклад, перше видання Апостола Івана Федоровича. Є також відомий Львівський требник 1668 року, для якого Іван Глинський зробив одну гравюру з пейзажем міста Львова. Є у нас і чудова колекція графіки, зокрема естампи XVII ст., зображення святої Варвари, святої Параскеви-П’ятниці. Нещодавно було опрацьовано фонди і виявлено ще кілька цікавих сюжетів, зокрема, графіку художників ХІХ-ХХ століть з зображеннями львівських сакральних споруд», – говорить Василь Кметь.

Читайте також: Львів спить, Шептицький працює. Репортаж із першої цілодобової бібліотеки

Також в перспективі підлягатимуть оцифруванню й приватні колекції, наприклад, збірка Володимира Вуйцика, відомого львівського історика мистецтв, у колекції якого є підбірка графічних робіт із зображеннями львівських храмів.

Бібліотека вже придбала сканер, необхідний для оцифрування, але це лише перший етап роботи. Потім відскановане потрібно опрацювати і зробити доступним для користувачів. Тож робота потребує багато коштів і часу. Також потрібне серверне обладнання.

«Тому й звертаємося до суспільства із закликом відроджувати давні традиції меценатства і підтримати наш проєкт цифрової бібліотеки. Це проєкт на роки, тож і після Андрія радо приймемо усіх зацікавлених», – каже директор бібліотеки.

Долучитись до проєкту можна також на фейсбук-сторінці ЛНУ імені Івана Франка.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!