Як у Львові рятують 118-річну грушу, яку висадив Іван Франко

2703 0
Благодійний аукціон з порятунку «живого експонату» відбудеться 23 жовтня. Потрібно 70 тисяч гривень.
фото: Дім Франка

фото: Дім Франка

У Львівському музеї Івана Франка рятують грушу, яку 118 років тому посадив письменник у своєму саду. Дерево потребує лікування, яке коштуватиме понад 70 тисяч гривень. Частину грошей планують зібрати на благодійному аукціоні малярських робіт львівських художників «Портрет Франкової груші», який відбудеться 23 жовтня о 18.00. Про це Tvoemisto.tv повідомила наукова співробітниця музею ім. Франка Богдана Мелих.

Читайте також: Як працює Дім Франка у Львові. Відео

За її словами, перший етап лікування груші вже завершили. Арборист (фахівець з догляду за деревами) повністю вичистив середину дерева від сміття та цегли. Далі планують омолодити крону, вилікувати деревину від грибка та обробити від шкідників. До роботи приступлять щойно опаде листя.

«Для порятунку «живого експонату» – єдиного дерева з Франкового саду, що дожило до наших днів, потрібно більше 70 тисяч гривень. Музей таких грошей не має. Тож ми розпочали низку благодійних заходів, першим із яких став мистецький пленер. «Портрети» груші, які львівські митці створили під час пленеру, зараз всі охочі можуть оглянути на виставці, яка триватиме ще кілька тижнів. За благодійні внески небайдужих друзів Дому Франка ми якраз оплатили працю арбориста та витратні матеріали на першому етапі. Зараз у планах – влаштувати великий благодійний аукціон. Художники, які малювали дерево, подарували музею свої роботи. Маємо надію, що з їх продажу зберемо щонайменше половину суми», – каже Богдана Мелих.

Читайте також: У Львові зламався 200-літній велетень-гінкго. Що про нього відомо

Наступні етапи з порятунку дерева продовжать вже з весни наступного року.

Йдеться про цілий комплекс робіт: впорядкування крони та лікування стовбурової частини, а саме видалення «злоякісних» пеньків та цементних пломб, лікування зон утворення «дятлових пазух», внутрішньостовбурове лікування від ядрової гнилі, поетапне пломбування порожнини якісними матеріалами з остаточною консервацією відкритих ран, монтаж системи стабілізації груші на випадок несприятливих погодних умов.

Ольга Шведа



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!