Львів’ян запрошують на Міжнародний фестиваль імпровізаційної музики Jazz Bez with Marek

2325 0
Триватиме фестиваль упродовж трьох днів.
Фото: lviv.vgorode.ua

Фото: lviv.vgorode.ua

Із 6 по 15 грудня у Львові та ще 15 містах України та Польщі відбудеться XІХ Міжнародний фестиваль сучасної імпровізаційної музики Jazz Bez – наймасштабніший за територією поширення джазовий фестиваль Європи.

Цьогоріч Jazz Bez переформатовується на фестиваль сучасної імпровізаційної музики. Фестиваль уперше відбудеться без свого засновника Маркіяна Іващишина, який встиг зробити основні напрацювання та підготувати лайн-ап. ХІХ-ий Jazz Bezу у всіх містах фестивалю буде присвячений пам’яті Маркіяна Іващишина.

Фестиваль об’єднає довкола джазу 15 міст України та Польщі. Вперше до мережі фестивалю долучаються українські міста, як-от Чернігів, Хмельницький та Бучач. У Львові фестиваль буде впродовж трьох днів.

Читайте також: Посуньтесь, щоб музика сіла поруч. Олексій Коган про джаз і життя

На шанувальників джазу чекає понад 50 музикантів з Європи, Америки, Азії, Австралії та Африки. Зокрема, під час ХІХ фестивалю Jazz Bez у Львові можна буде почути відомих джазистів з усього світу:

6 грудня, Львівська національна філармонія:

Greg Osby & Tal Cohen Duo (США-Австралія)

Грег Осбі – американський саксофоніст, композитор і педагог. З 1980-х років він виступає і записується з такими зірками як: Гербі Хенкок, Діззі Гіллеспі, Джек Де Джонетт, Стів Колман, Джим Холл і Ендрю Хілл. На рахунку Озбі п’ятнадцять альбомів із легендарним лейблом Blue Note Records. У 2008 році Грег створив свій власний лейбл «Inner Circle Music», який підтримує найталановитіших музикантів із усього світу.

Тал Коен – молодий джазовий піаніст і композитор ізраїльського походження з Австралії. Його стиль називають унікальним через вишукане поєднання народної єврейської музики та класики, на диво зріле володіння блискучою технікою та вишуканим смаком. Тал Коен народився і виріс в Гедері, Ізраїль. У 16-річному віці він переїхав до Петри, Австралія, де закінчив Західну Австралійську Академію виконавських мистецтв зі ступенем магістра джазової музики. Альбом Джона Даверса «American Dreamers: Voices of Hope, Music of Freedom» за участі Тала Коена здобув три премії Греммі у 2019 році. є володарем рідкісної Genius Visa (віза генія) США.

7 грудня, Львівська національна філармонія:

Krzesimir Dębski & Karasiewicz Power Set (Польща)

Krzesimir Debski – легендарний польський композитор і скрипаль. Автор музики до кінофільму «Вогнем і мечем». Співпрацював з Jose Carreras, Ewa Małas-Godlewska, Nigel Kennedy, Adam Makowicz, Canadian Brass, Vadim Riepin, Tonym Lakatosem, Charlesem Tolliverem Jean-Luc Ponty, Mark O’Connor, John Blake, Alberto Iglesias i Jose Cura.

Проєкт Karasiewicz Power Set був створений як результат багаторазових перетинів лідера Рафала Карсаєвіча та гітариста Томаса Пакановського.

Того ж дня на Джаз Без – Klein (Люксембург)

Проєкт, який виник у результаті співпраці, напевне, найперспективніших у франкофонному світі музикантів Джеромі Кляйна та Поля Беларді, що приїде до України за підтримки партнера фестивалю Jazz Bez експортного офісу Люксембургу Music: LX. У цьому проекті Джером Кляйн працює над різноманітними контрастами в мінімалістській обстановці, занурюючи в туманний настрій меланхолії і темних тонів

8 грудня, Львівська національна філармонія:

Hans Lüdemann Trio IVOIRE (Німеччина – Кот-д’Івуар)

Ця група унікальна – не існує іншого тріо фортепіано, балафону і барабанів. Можливо, це одна з причин, чому їхня музика уникає багатьох кліше світової музики і джазу. Інша причина – це суміш трьох надзвичайно різних людей, які мають глибоку радість грати і спілкуватися між собою і зі своєю аудиторією, створюючи величезну і невичерпну позитивну енергію.

Ганс Людеманн – піаніст, композитор і лідер TRIO IVOIRE. Він вважається «одним із найоригінальніших і найвиразніших європейських піаністів» (Jazz Podium) або просто «одним із великих піаністів сучасного джазу» (Hessischer Rundfunk), отримав нагороду «ECHO Jazz» у 2013 році. У TRIO IVOIRE його «ясний владний голос» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) на фортепіано з’єднується з Алі Кейта, «магом балафону» з Кот-д’Івуару/Малі, чия захоплююча віртуозність і енергія вражає.

Того ж дня на Джаз Без – NOVA (Швейцарія)

Яскравий швейцарський проект на перетині жанрів, що вперше виступить в Україні. NOVA поєднує качову та змістовну музику з космічними делікатними звуками, які іноді змушують почуватися невагомими, а іноді – у вільному падінні. Композиції містять багато імпровізованих частин і мають сирий аналоговий характер. Виконання супроводжується відеопроекціями, що об’єднують увесь концерт у єдину історію.

Для багатьох музикантів відхід засновника фестивалю Маркіяна Іващишина став великою втратою. Оргкомітет отримав чимало заявок від тих, хто виростав у середовищі «Дзиґи» та JAZZ BEZ. Львів’ян запрошують на спеціальний додатковий концерт «Граємо для Маркіяна» 13 грудня у «Дзизі» на Вірменській, 35, де виступатиме:

ShockolaD+PL (PL/UA)

Гурт ShockolaD був заснований у 2004 році у Львові композитором та барабанщиком Ігорем Гнидином, піаністкою Анастасією Литвинюк та співачкою Даною Винницькою, згодом приєдналися польські музиканти: Міхал Ярос (контрабас) та Томаш Домбровський (труба). Спільний пошук дозволив їм створити музику, яка поєднує в собі українське етно, польський джаз і так звану New World Music.

Центрифуга, або Маркіянські дзиґрашки (PL/UA)

Концерт імпровізованої музики, в якому основним принципом буде синтез та перетинання меж стилів, звичок та стереотипів і своєрідна розвага зі слухачем. Склад: Ігор Гнидин — барабани, Марек Отвіновський — бас-гітара, Томаш Сікора — альт-саксофон, баритонний саксофон, Марк Токар — контрабас.

Ігор Гнидин (UA)

Закінчив відділення ударних інструментів у Львівській Музичній Академії (2004). Він є одним із найкращих українських джазменів. Як барабанщик і композитор очолює проект SchockolaD, з яким виступав на багатьох фестивалях в Україні, Польщі, Литві та Франції.

Марек Отвіновський (PL)

Музикант, басист та графічний дизайнер; композитор театральної музики та радіоп'єс (близько 40-ка робіт). Співзасновник (2003) експериментальної музичної формації Karbido, яка співпрацює з 2005 року з Юрієм Андруховичем. Співавтор та виконавець усіх публікацій та мистецьких проектів групи, в тому числі Stolik, Music 4 Buildings, Katastrofa LZ129 Hindenburg i Tańce polskie; засновник вільного джазового тріо Rheino De Rotten.

Томаш Сікора (PL)

З 2004 року разом із гуртом Karbido бере участь у співпраці з Юрієм Андруховичем, із яким гурт випустив 5 альбомів та зіграв десятки концертів в Україні та Польщі. Він також співпрацював із командою DakhaBrakha, VJ Cube Group та ArtPole. Нещодавно учасник проекту Розділові за участю Сергія Жадана та художників з України та Білорусі.

Марк Токар (UA)

Український контрабасист і гітарист; є членом проекту Resonance Кена Вандермарка, гуртів Escalator, Undivided, Five Spot, Four, Varpaj, Yatoku, MTV, Awatair. У той же час він є керівником міжнародних проектів Leo'm'art, 4x4.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!