Львів’ян запрошують на презентацію книги про історію та феномен Дністра

2033 0
У Львові презентують книгу Олени Крушинської "Дністер. Туристичний путівник". Вона присвячена історії та феномену однієї з трьох найдовших річок України. В той ж час це найперше історико-краєзнавче видання, присвячене річці. Презентація відбудеться у четвер, 26 травня, о 16:30 год у Палаці Потоцьких (вул. Коперника, 15), як спільний захід видавництва "Центр Європи" та Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького. Пропонуємо дізнатись про особливості видання
фото: http://derev.org.ua/

фото: http://derev.org.ua/

1. Ця книжка – перший путівник і перше історико-краєзнавче видання, присвячене Дністру, одній з трьох найдовших річок нашої країни (1362 км). Вона бере початок у Карпатах і впадає у Чорне море, перетинаючи на своєму шляху по Україні й Молдові чотири історико-географічні регіони: Галичину, Поділля, Буковину й Бессарабію – звідси й розмаїття пам’яток, зосереджених на її берегах.

2. У книзі автор охоплює розповідь про понад 500  пам’яток архітектури - замки, фортеці, монастирі, муровані й дерев’яні храми і синагоги, забудову історичних містечок, панські маєтки і печерні монастирі. Не лишилися поза увагою фортифікації часів Першої і Другої світових воєн, залізниці, промислові споруди, млини, мости і поромні переправи. У описі природи акцент зроблено на наймальовничіші об’єкти: каньйони Дністра та його допливів, гори, скелі, водоспади, озера, заповідні урочища і печери.

3. Шлях від витоків до гирла Дністра розділено на 11 маршрутів, з них 5 подаються як для туристів-водників і містять поради з навігації, а решта рекомендована для автотуризму.

4. Книжка містить понад півтори тисячі ілюстрацій – сучасних і архівних фотографій, малюнків, картосхем.

5. Перший том охоплює ділянку Дністра від його витоків до гирла Збруча – річки-кордону, що розділяла Австро-Угорську й Російську імперії, "панську" Польщу і Радянський Союз. Найхарактерніші категорії пам’яток для описаної ділянки – це дерев’яні церкви й дзвіниці, забудова історичних містечок, костели і кляштори, маєтки польської шляхти, руїни замків XIV–XVII ст. (Галич, Золотий Потік, Раковець, Чернелиця, Язловець, Червоногород, Новосілка, Кривче, Кудринці, Окопи), пам’ятки княжої доби і музеї, об’єднані у складі Національного заповідника "Давній Галич", австрійські фортифікації часів Першої світової війни, буковинські церкви й монастирі. Маршрути 5–7 присвячені Дністровському каньйону з його стрімкими меандрами, урвистими скелястими берегами, густими лісами, каскадами водоспадів і культовими печерами. Сповнені загадок і каньйоноподібні долини дністровських допливів: Джурина, Стрипи, Серету й Збруча.

6. На читачів також чекає і другий том книжки "Від гирла Збруча до Чорного моря". Нині він готується до друку.

Під час презентації автор розповість про історію створення книжки, про феномен Дністра та найхарактерніші і, навпаки, найнесподіваніші пам'ятки на його берегах і пов'язані з ними історичні події.

Вартість книги, за видавничою ціною, становить 330 гривень

 

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!