Львів’ян запрошують на виставку ангеляток, павуків та прикрас, виготовлених із соломи

1534 0
Виставку можна буде оглянути впродовж лютого-березня 2021 року.
Фото: dmh.lviv.ua

Фото: dmh.lviv.ua

Завтра, 7 лютого, у Львівському музеї Михайла Грушевського, що по вул. І. Франка, 154, експонують виставку авторських виробів із соломи Марії Іванишин під назвою «Диво Соломина», йдеться на сайті Музею.

Читайте також: Від Франка до Ступки. Хто з відомих львів’ян цього року відзначає ювілей

На виставці «Диво Соломина» авторка представить найрізноманітніші речі плетені із соломи – павук, ангелятка, прикраси, квіткові композиції та багато іншого.

У 2002 р. в залах Львівського музею Михайла Грушевського вже експонувалися писанки Марії та її учнів, а в 2006 р. вийшла друком книга «По білому яйці воскові взори. Посібник з писанкарства».

Читайте також: У Львові відкрили перший музей історії міста. Фото, відео

Виставка триватиме впродовж лютого-березня 2021 р. Тож впродовж цього часу усі охочі зможуть безкоштовно оглянути плетені з соломи вироби Марії Іванишин.

Крім цього, під час експонування виставки, щонеділі з 11 год. до 13 год., майстриня проводитиме майстер-класи із соломоплетіння. Під час майстер-класу кожен отримає матеріали для роботи, інструменти, інструкції та відповіді на запитання.

Читайте також: Львівські митці візьмуть участь у благодійному іконописному аукціоні

Майстер-класи проводитимуть з дотриманням всіх карантинних норм (температурний скринінг, захисна маска, використання дезінфектора).

Кількість учасників обмежена, тому діє попередній запис. Організаційні питання можна узгодити за номером телефону: 097 245 24 05 (Марія Іванишин).

Довідково

Плетіння із соломи – це стародавній вид ремесла. Вирощуючи хлібні злаки, наші предки не позбувалися того, що залишилося після збирання урожаю і обмолоту зерна. Соломою вкривали житло, використовували на корм і підстилку худобі. З неї виготовляли найрізноманітніші речі – головні убори, іграшки, прикраси, предмети побуту тощо.

Люди вірили, що в соломі закладена сила родючості, тому їй належала важлива роль у хліборобській обрядовості. Тож солома завжди була бажаним матеріалом для створення різних обрядових атрибутів і прикрас.

Фото Львівського музею Михайла Грушевського


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!