Львів’янам покажуть секретні документи із псевдособору з ліквідації УГКЦ

1580 0
На виставці презентуватимуть документи з архіву СБУ, що тільки недавно були розсекречені й стали доступні дослідникам
Фото:zbruc.eu

Фото:zbruc.eu

У Львові 9 березня, у 75-ті роковини псевдособору УГКЦ відкриють виставку на площі Ринок, перед Ратушею. Про це повідомляють у пресслужбі Львівської міської ради.

Читайте також: На 64-році життя помер багатолітній патріарший протодиякон УГКЦ Михайло Продиус

«Виставка присвячена пам’яті всіх владик, священиків та мирян УГКЦ, які 75 років тому не піддалися погрозам і тискові з боку влади, не піддалися маніпуляціям та підступам спецслужб і пронесли віру та вірність своїй Церкві крізь довгі десятиліття переслідувань і підпілля», –  йдеться в повідомленні. 

Організовує подію Інститут історії Церкви Українського католицького університету. На виставці будуть презентувати документи з архіву СБУ, що тільки недавно були розсекречені й стали доступні дослідникам:

  • укладені в НКДБ УРСР та затверджені в Москві плани ліквідації УГКЦ та організації цієї акції,
  • звіти про арешти й вербовки священиків,
  • списки агентури, підготованої до участі в зібранні,
  • формуляри зречення католицької віри, що їх підписували священики при "возз'єднанні"з РПЦ 

На виставці також вперше буде представлено фотопортрети багатьох функціонерів радянських спецслужб, які безпосередньо планували та проводили «ліквідацію унії». 

Довідка

8−10 березня 1946 року, на Святоюрській горі у Львові відбувся так званий псевдособор, на якому, за наказом Сталіна, була ліквідована Українська Греко-Католицька Церква. Псевдособор, по суті, узаконив репресії проти греко-католиків, тисячі священиків та вірних відіслали на заслання і кидали у тюрми. УГКЦ насильно приєднали до Російської Церкви.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!