Львів'янка створила петицію про сприяння важкохворим у виїздах за кордон на лікування. Де підписати

1878 0
Для когось відтермінування лікування може коштувати життя.
ілюстративне фото: socpartnerstvo.org

ілюстративне фото: socpartnerstvo.org

Львів'янка Василина Думан зареєструвала на сайті президента електронну петицію про державну підтримку важкохворих пацієнтів, яким необхідне лікування за кордоном.

«В умовах карантину та світової пандемії Covid-19 важкохворі українці, яким необхідне лікування за кордоном (зокрема, онкохворі), зіткнулися із додатковою загрозою не потрапити на життєво важливі операції чи процедури з огляду на відсутність авіаперельотів, закриті кордони, проблеми з постачанням ліків тощо», – ідеться у петиції.

Читайте також: Запаси донорської крові в Україні зменшились подекуди у 4 рази

В умовах, коли пацієнти та їх рідні не можуть самостійно вирішити логістичні питання з доїздом в інші країни через обставини, які від них не залежать, органи державної влади зобов'язані організувати процедуру транспортування чи виїзду/вильоту важкохворих людей, для яких відтермінування лікування може спровокувати важкі чи летальні наслідки, вважає авторка петиції.

Тож вона пропонує зобов'язати МОЗ та МЗС співпрацювати у вирішенні питань з виїздом таких пацієнтів на лікування, а також створити зручну онлайн-форму для важкохворих пацієнтів, яка була б доступна на сайтах МОЗ і МЗС, де пацієнти чи їх рідні могли б подати заяву про необхідність виїзду за кордон.

Читайте також: Домівка врятованих тварин просить допомогти зібрати гроші на корм для її мешканців

Міністерства мають оперативно опрацьовувати заяви, комунікувати з пацієнтами та дипломатичними представництвами України у світі, за необхідності скоординовувати роботу кількох посольств, якщо виїзд на лікування вимагає транзиту кількома країнами.

Також у петиції ідеться про те, що необхідно адаптувати вимогу про обсервацію після повернення в Україну до потреб важкохворих пацієнтів, що можуть мати нульовий імунітет, специфічні вимоги до харчування/медичного супроводу тощо.

Окрім того, у петиції ідеться про організацію для онкохворих чи важкохворих пацієнтів, яким життєво необхідне лікування за кордоном, чартерних рейсів за помірними цінами чи безкоштовно, оскільки для значної частини з них тривалі автомобільні подорожі можуть мати важкі наслідки для здоров'я.

Читайте також: Львівські підприємці передали медикам 10 тисяч захисних костюмів

Додамо, сестра Василини Думан – Тетяна Думан-Скоп – іконописиця, мисткиня, волонтерка. Тетяна хвора на гліобластому мозку і тривалий час проходить лікування, зокрема і за кордоном та потребує допомоги. Тетяна Думан-Скоп разом із чоловіком, іконописцем Левком Скопом, малюють ікони, щоб заробити кошти на лікування.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!