Львівська районна рада. Що це за новий орган і чим він займатиметься

7910 0
Верховна Рада затвердила на Львівщині 7 районів замість 20, серед яких і новий – Львівський район. Тож тепер львів'яни обиратимуть депутатів і до районної ради.
Photo by Nico Benedickt on Unsplash

Photo by Nico Benedickt on Unsplash

На цьогорічних міських виборах, що відбудуться 25 жовтня, львів’яни обиратимуть не лише голову ОТГ, кандидатів у депутати до міської чи обласної рад, а ще й до районної. Для когось це незвично, однак районні ради – це один із органів місцевого самоврядування, передбачений Конституцією України. 

Читайте також: Верховна рада затвердила на Львівщині 7 районів замість 20

Як пояснює у коментарі Tvoemisto.tv директор Агенції регіонального розвитку Львівщини Тарас Баранецький, для Львова районна рада – це незвична річ, бо і тут, й в Івано-Франківську до цього не було районів. В інших обласних центрів – були, наприклад, Луцький, Рівненський райони.

«Створення Львівської ОТГ та Львівської районної ради – процеси одночасні, але вони незалежні. Львівський район – це один із двох районів (ще Червоноградський), яких не було, і їх зараз створюють. Це нормально, що обласний центр є центром відповідного району, в інших областях все так і було», – додає він.

Повноваження міської, районної та обласної рад, за словами Баранецького, не перетинаються і не накладаються. Більшість все ж є в міської ради, бо це орган місцевого самоврядування базового рівня. Обласна займається усіма питаннями, що стосуються спільних інтересів мешканців області, управлінням закладами обласного значення – загалом має повноваження регіонального розвитку. А районна рада буде займатися тим, що не потрапило до повноважень ані першої, ні другої.

«По-перше, їхні повноваження мінімальні. По-друге, в них і малі можливості щодо наповнення бюджету. Є хіба одне важливе повноваження, яким володіють районні ради – право висловлювати недовіру голові відповідної районної державної адміністрації. Тому це може бути здебільшого політичний орган, частково з контролюючими функціями», – каже Тарас Баранецький.

Стосовно обласної державної адміністрації, то це орган виконавчої влади загальної юрисдикції. Обласна рада їй делегує певні повноваження (освіта, охорона здоров’я, культура), якими мав би займатися виконком обласної ради, але в силу різних історичних причини це робить адміністрація. Як приймуть зміни до Конституції України, то повноваження перейме обласна рада.

Читайте також: Район Львівський. Що ще змінить децентралізація в нашій області

Нагадаємо, що Верховна Рада підтримала проєкт постанови Кабміну про ліквідацію 490 нинішніх районів і створення замість них нових. На Львівщині їх буде 7 замість 20-ти.

Так, до Львівського району (з адміністративним центром у Львові) увійшли території Бібрської міської, Великолюбінської селищної, Глинянської міської, Городоцької міської, Давидівської сільської, Добросинсько-Магерівської селищної, Жовківської міської, Жовтанецької сільської, Зимноводівської сільської, Кам’янка-Бузької міської, Комарнівської міської, Куликівської селищної, Львівської міської, Мурованської сільської, Новояричівської селищної, Оброшинської сільської, Перемишлянської міської, Підберізцівської сільської, Пустомитівської міської, Рава-Руської міської, Сокільницької сільської, Солонківської сільської, Щирецької селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Детальніше про те, скільки депутатів буде у Львівській ОТГ, як вони ділитимуть бюджет громади тощо, можна дізнатися за посиланням.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!