Львову потрібно близько 800 млн доларів на житло для переселенців, які вирішать тут залишитися

3778 0
Зі 150 тисяч переселенців, які зараз у Львові, залишитися можуть 50 тисяч.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

У Львові зараз проживає 150 тисяч вимушено переміщених осіб, з них залишитися тут можуть 50 тисяч. Так, щоб забезпечити їм постійне житло, Львову потрібно орієнтовно 800 мільйонів доларів. Про це у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня» повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

За його словами, тимчасові містечка – це літня опція, хоча, як місто обговорювало це питання з Польщею, і є можливість їх дообладнати, аби вони слугували і в холодну пору.

«Якщо говорити про постійне житло, то за нашими прогнозами, з тих 150 тисяч, що є у Львові, приблизно 50 тисяч може залишитися, а це орієнтовно 1 мільйон квадратних метрів. По коштах це плюс-мінус 800 мільйонів доларів»,  сказав він.

Читайте також: У Львові розглядають два варіанти того, як можна буде зекономити на опаленні

Андрій Садовий каже, що таких коштів Україна не має, і навряд чи їх нам дадуть. Йдеться про програми іпотечного кредитування. Перед початком агресії уряд прийняв постанову, якою запровадив можливість іпотечного кредитування під 5% річних на 20 років, проте ця постанова так і не вступила в дію через війну.

«Але я вважаю, це єдиний шанс, аби люди, які до нас приїхали, могли піти на роботу і маючи роботу, брали участь у програмах іпотечного кредитування. Дарувати квартири навряд чи хтось буде, тому що таких можливостей просто немає»– додає він.

Нагадаємо, що українці, які вимушено приїхали з місць активних бомбардувань, проживають у 80-ти львівських школах. До 1 вересня їх планують переселити в інші локації. По кожній школі вибудовують чітку логістику щодо облаштування підвальних приміщень, які можуть бути укриттями. Якщо їх фізично у школах немає, шукають поруч, підписують відповідні документи, щоб їх можна було використовувати для безпеки дітей.

Катерина Бортняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!