Лише 11% українців ностальгують за СРСР. Результати дослідження

1044 0
Водночас за останні роки ставлення змінилось і до українських історичних постатей.
Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

Лише 11% українців станом на квітень 2022 року ностальгують за розпадом СРСР, що є найнижчим показником за всю історію спостережень. Не жалкує за ним 87%. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного 27 квітня групою «Рейтинг».

Повномасштабна агресія росії проти України відчутно вплинула на сприйняття ідеологічних питань, особливо пов’язаних зі «спільною» радянською історією. Соціологи наводять приклад того, як у росії за останні десять років зросла ностальгія за СРСР (з 2010 року з 55% до 63%). В Україні цей показник значно знизився (з 2010 року із 46% до 11%).

Читайте також: Українці до мешканців білорусі ставляться краще, ніж до росіян, – опитування

Зрештою, на місце нав’язаних радянською пропагандою історичних постатей почали повертатися українські національні герої та символи. Так, суттєво зросла підтримка визнання ОУН-УПА учасниками боротьби за державну незалежність України: 81% підтримують, лише 10% – проти. З 2010 року показник підтримки зріс у 4 рази, з 2015 –вдвічі.

Богдан Хмельницький та Михайло Грушевський – українські історичні постаті, які однозначно позитивно (понад 90%) сприймаються в суспільстві.

Читайте також: 56% українців вважають метою вторгнення росії – повне знищення українського народу

Водночас за останні роки ставлення змінилось і до українських історичних постатей, навколо яких ще десятиліття тому точилися гострі дискусії в суспільстві. Зокрема, поступово покращувалося ставлення до Івана Мазепи (у 2012 – 44%, у 2022 – 76%), Симона Петлюри (у 2012 – 26%, у 2022 – 49%) та Степана Бандери (у 2012 – 22%, у 2022 – 74%). 

Соціологи зазначають, що позитивне ставлення до ідеолога українського націоналізму переважає сьогодні і в південно-східних регіонах та серед тих, хто в побуті спілкується винятково російською мовою.

Нагадаємо, на Львівщині демонтували обеліск радянським «визволителям».

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!