Лише кожен десятий український виробник готовий до виходу на ринок ЄС

1741 0
Потенційно близько 10-20% компаній, які вже впровадили у себе міжнародні системи управління якістю та безпекою продукції, можуть представляти Україну на ринку ЄС.
Фото: capital.ua

Фото: capital.ua

Таку думку в інтерв'ю АПК-Інформ висловила керівник проекту GMP + International в Україні Тетяна Копняк.

"Перспективи для українських виробників є. Але для експорту нашої продукції до Європи необхідно дуже багато попрацювати", – вважає вона.

По-перше, за словами експерта, вітчизняні стандарти треба синхронізувати з європейськими. По-друге, виробництво продукції повинно бути на високому техніко-технологічному та економічному рівні, щоб бути конкурентоспроможними на цьому ринку.

Також на більшості підприємств і в країні в цілому лабораторії не здатні проводити аналізи якості на рівні європейських лабораторій згідно з міжнародними нормами.

Читайте також: Як втримати свій бізнес "на плаву" в умовах виходу на ринок ЄС

"Потенційно близько 10-20% компаній, які вже впровадили у себе міжнародні системи управління якістю та безпекою продукції раніше, можуть представляти Україну на європейському ринку і виробляти конкурентну продукцію. На жаль, решта 80-90% більшою чи меншою мірою не готові для цього ринку", – пояснила вона.

Зокрема, за її словами, не всі підприємства оснащені лабораторіями для визначення параметрів якості та безпеки сировини, не всі компанії слідують елементарним санітарно-гігієнічним правилам, які повинні виконуватися на підприємствах. Часто недостатньо чітко ведеться облік вхідної та вихідної продукції, порушується технологічний процес, що призводить до перехресного забруднення кормів, не дотримуються норми та умови зберігання готової продукції та інгредієнтів. Не на всіх підприємствах працює система контролю якості та простежуваності продукції. Одним словом, є над чим працювати. Насправді, впровадження міжнародних систем управління якістю та безпекою продукції не є чимось особливим. Порядок можна навести на будь-якому виробництві і не з найбільшими витратами. Але багато підприємств чи то не ставили перед собою таке завдання, то чи ринок задовольняла низькоякісна продукція.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!