Литовський телеведучий у Львові розповів, як збирали кошти на Bayraktar для України

2860 0
Лише за три доби вдалося зібрати шість млн євро, хоча очікували, що збір триватиме три тижні.
Турецький ударний оперативно-тактичний середньовисотний безпілотний літальний апарат Bayraktar TB2

Турецький ударний оперативно-тактичний середньовисотний безпілотний літальний апарат Bayraktar TB2

Майже шість мільйонів євро за три доби у Литві зібрали на купівлю безпілотника Bayraktar TB2 для України. Збір коштів ініціював телеведучий Ендрюс Тапінас. Однак Туреччина вирішила подарувати Литві безпілотника для передачі українським військовим. А зібрані 6 мільйонів євро витратять на оснащення для Bayraktar та іншу нагальну допомогу Україні, повідомив телеведучий під час брифінгу 3 червня. 

За його словами, з населенням Литви у 3 мільйони лише за три доби вдалося зібрати 6 млн євро, хоча очікували, що збір триватиме три тижні. 

«Литовський народ не втомився підтримувати Україну. Ідея про збір коштів на допомогу України швидко поширилась соцемережами. У Литві з населенням 3 мільйони людей вдалось зібрати 6 млн євро за три доби. Середній внесок від литовців був 50-60 євро. Ми планували зібрати за 3 тижні, а вистачило – трьох днів. Якщо нам це вдалося, уявіть собі що би міг зробити народ Франції, Німеччини, Великої Британії та Канади. Ми довели, на прикладі Литви,  що прості люди можуть озброїти Україну, поки політики сперечаються і не наважуються на це», – говорить литовський телеведучий. 

Натомість турецька сторона вирішила подарувати Литві вже повністю укомплектований Bayraktar. За словами Андрюса, півтора мільйона євро витратять на оснащення безпілотника, а решта коштів –передадуть на допомогу Україні. 

«Подарунок від Туреччини – це подвійний виграш. У нас лишається ще 4,4 млн євро на іншу допомогу Україні: і фінансову, і логістичну. Тепер думаю як найкраще розпорядитись грошима. Я звернувся до двох Міністерств оборони: литовського і українського. Разом подумаємо, тоді відзвітуємо перед всіма литовцями», – каже він.  

 На безпілотному дроні нанесуть прапори України та Литви. Також розпочалось національне голосування, щоб обрати ім’я для безпілотника Bayraktar. Турецька сторона погодила нанести назву та прапори на апараті. 

«Це буде іменний символічний дрон, який увіковічить дружбу українського і литовського народів.  Можливо, ми б могли отримати відео, як наш дрон нищить російські танки. Мені довелось бути в Україні разом з гуманітарним конвоєм. Я бачив війну на власні очі. Ми плануємо допомагати українцям і працювати з ними пліч-о-пліч», –  додав Ендрюс Тапінас. 

Наталя Стареправо

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!