«Маємо стати назавжди вільними від Росії». Історія киянина, який у день наступу вступив у ЗСУ

2030 0
«Твоє Місто» збирає історії про непересічних киян, які захищають свій дім: на фронті, в теробороні, волонтерських групах, медичних батальйонах. Сьогодні розповідаємо про активіста, який пройшов Майдан, волонтерив, а тепер взяв зброю до рук.
Фото: Віктор Орловський

Фото: Віктор Орловський

Віктору Орловському 41 рік. Він змінив багато професій – був оператором ЕОМ, держслужбовцем, а незадовго до атаки Росії працював у IT та інтернет-маркетингу. До 24 лютого зброї у руках не тримав, однак мав неабиякий активістський досвід. Пройшов Майдан із першого до останнього дня, активно допомагав 54-й бригаді, де служив його друг, а ще співпрацював із Київським військовим шпиталем. 

Читайте також: «Я не геройка, просто хочу жити заради України». Історія киянки, яка не їде з міста

Також були чергування з автомайданом і журналістська діяльність. Віктор вів твіттер-аккаунт @dbnmjr на 400 тисяч підписників – найпопулярніший в Україні. 2015 року його забанили разом із десятками інших патріотичних сторінок. 

«Я давно розумів, що вторгненню – бути. Ще 2-3 місяці тому, коли вони тільки почали стягувати “залізо”, вирішив, що буду воювати. Якщо не візьмуть – тоді у госпіталь волонтером або допомагати у військкоматі. Хотів піти до тероборони завчасно, щоб отримати підготовку. Однак не встиг цього зробити через проблеми з документами», –пояснює він. 

Читайте також: «Київ узяти неможливо». Історія депутата, який патрулює нашу столицю

Коли Росія атакувала, чоловік мав можливість виїхати, однак взагалі не розглядав для себе варіант евакуації. Відправив за кордон дружину і трьох синів, а сам із другом, якому допомагав у АТО, та самими лише документами був у військкоматі 24 лютого о дев’ятій годині ранку. «Такої історичної можливості стати вільними від Росії ми не мали вже років 300. Ми маємо шанс змінити історію!» – переконаний Віктор.

У військкомат їхав, щоб чітко розуміти своє місце у лавах спротиву. Зараз чоловік перебуває за Києвом, захищаючи місто від прориву ворога. Каже, серед його обов'язків – слухати та виконувати накази, швидко реагувати. Друг Віктор, із яким їхали у військкомат, тепер на сусідньому карематі. 

Читайте також: «Надягнув бронежилет на священничий одяг». Історія отця, який молиться з киянами

«Околиці Києва, як-то кажуть, – тиха українська ніч. Мені, містянину, який не був у селі років двадцять, все подобається. Є бажання приїжджати сюди жити після війни на тиждень-два, – ділиться чоловік. – Однак ця “екзотика” має одне але –  вибухи, команди “до бою”, колони спаленої техніки та тіла росіян, які нікому не потрібні. Захисники своєї землі та цивільні, які помирають. Постійна тривожність і готовність до всього». 

Більше всього воїна вражає швидкість розвитку подій та його місце у нещодавно мирній, перспективній державі. Проте, як і всі, він говорить про перемогу: «Основними факторами нашої перемоги стануть єдність і бажання відновити історичну справедливість. Захист своїх дітей, родин, близьких і своєї, Богом даної землі»

Медіа-хаб «Твоє Місто» запускає телеграм-канал і Фейсбук-сторінку – «Київ – Твоє Місто», де розповідатиме про непересічних киян, які захищають свій дім: на фронті, в теробороні, у волонтерських групах, у медичних батальйонах. Київ – зараз не лише столиця незалежної України, а й героїчне місто, на яке дивиться із захопленням увесь світ.

Приєднатися до Телеграм-каналу «Київ – Твоє Місто» можна за посиланням, а підписатися на Фейсбук-сторінку – тут.

Розмовляла Надія Жила



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!