Макрон з Путіним домовилися спробувати зупинити вогонь на Донбасі і скликати саміт про безпеку

6351 0
Після розмови з Путіним президент Франції говорив із Володимиром Зеленським.
Президент Франції Еммануель Макрон/ Фото з відкритих джерел

Президент Франції Еммануель Макрон/ Фото з відкритих джерел

Президент Франції Еммануель Макрон та Росії Володимир Путін провели телефонні переговори, на яких обговорювали ситуацію в Україні. Їхня розмова тривала 1 годину та 45 хвилин, передає Громадське. 

Відтак, Макрон з Путіним домовилися про відновлення роботи в межах «нормандського формату» на основі переговорів і пропозицій, зроблених Україною за останні дні. 

Також про те, щоб розпочати інтенсивну роботу для того, щоб протягом найближчих годин провести засідання Тристоронньої контактної групи. Під час засідання узгодити зобов'язання щодо припинення вогню на лінії зіткнення. 

Вони домовилися також сприяти дипломатичному розв'язанню загострення російсько-української війни. Вести ці дипломатичні перемовини із залученням усіх зацікавлених сторін (країн Заходу, росіян та українців). Під час перемовин сприяти визначенню нового порядку миру та безпеки в Європі.

Зазначимо, що сьогодні телефонну розмову із президентом Франції вдруге за вихідні провів Володимир Зеленський. Обоє виступають за невідкладне скликання засідання Тристоронньої контактної групи та запровадження режиму тиші в районі ООС.

«У продовження вчорашньої розмови поінформував Еммануеля Макрона про поточну безпекову ситуацію та нові провокативні обстріли», – зазначив президент України у Твіттер. 

Читайте також: Глава МЗС заявив, що ще бачить шанс відвернути війну шляхом дипломатії 

Додамо, що напередодні Держсекретар США Ентоні Блінкен висловив занепокоєння у зв'язку з повідомленнями про те, що війська Росії та Білорусі продовжать спільні військові навчання після запланованої дати закінчення. 

Водночас глава МЗС України Дмитро Кулеба попри загострення на Донбасі і скупчення російських військ, а також попри заяви Заходу про рішення Путіна напасти на Україну, бачить шанс для дипломатичного вирішення конфлікту. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!