Стало відомо, під що хочуть облаштувати пам’ятку-садибу XVIII століття у Львові. Фото, відео

8067 0
Палац Бесядецьких планують підлаштувати під репрезентаційний центр університету. Тут проходитимуть конференції, наради, симпозіуми.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Палац Бесєдецьких, де зараз тривають роботи зі знесення аварійного флігеля, планують відреставрувати максимум за три роки. Єдина умова – безперебійне фінансування. Цього ж року хочуть затвердити проєктно-кошторисну документацію. Про це Tvoemisto.tv розповів начальник відділу проєктно-кошторисної документації та технічного нагляду Львівського національного університету імені Івана Франка Роман Дац.

Палац Бесядецьких є пам’яткою архітектури національного значення і його передали на баланс університету імені Івана Франка на початку 2000 років і вже тоді він був аварійним.

За його словами, східний флігель палацу завалився ще у 2007 році. Західний – зараз розбирають, оскільки він визнаний аварійним. «Фахівці під час досліджень виявили, що основна причина руйнування фасаду через незадовільний стан фундаменту»,– уточнив він.

Університет мені Франка, за словами Романа Даца, уже на суму понад 5 млн гривень провів у палаці укріплюючі роботи. Зокрема, тут виготовили металеву конструкцію для фасаду та частково поклали гідроізоляцію для фундаменту.

Щодо подальших робіт, то проєктну документацію на реставрацію палацу винесли на розгляд консультативної ради у Львівській ОДА і там було прийняли рішення її відкорегувати. 

«За місяць-півтора його (проєкт - ред.) повторно винесуть на консультативну раду і після схвалення уже опрацюють робочу документацію», – додав начальник відділу проєктно-кошторисної документації та технічного нагляду університету імені Івана Франка.

Проєкт реставрації, зокрема, передбачає відновлення двох флігелів, реставрацію фасаду, інтер’єрів, благоустрій території.

Читайте також: У Львові розбирають аварійне «крило» Палацу Бесядецьких та готують пам'ятку до реставрації

Також палац Бесядецьких планують підлаштувати під репрезентаційний центр університету. Тут проходитимуть конференції, наради, симпозіуми.

Разом з тим Роман Дац відмовився назвати суму, якою може бути вартість реставрації палацу. «Я утримаюся від озвучення приблизних сум, наразі немає затвердженої проєктної документації. В складі робочого проєкту випускається і кошторисна частина, де буде чітко порахована вартість тих робіт», – каже він.

У ЛНУ імені Франка розглядають три джерела фінансування: державний бюджет, власні кошти університету імені Франка та інвестиційні кошти.

Щодо термінів реставрації, то цього року мають затвердити проєктну документацію і «якщо буде безперебійне фінансування, то на це піде максимум три роки».

Довідка

Палац Бесядецьких – єдина збережена донині пам’ятка палацово-садибного типу XVIII століття у Львові, яка розташована у центрі Львова навпроти пам’ятника королю Данилу та неподалік Галицького ринку, за адресою: пл. Галицька, 10.

Назва «Бесядецьких» – одна з численних, яка закріпилася за палацом, але за час свого існування він неодноразово змінював власників. Палац, окрім родини Бесядецьких, протягом десятиліть належав також магнатам Бєльським, Потоцьким і Коморовським.

Першим власником був доктор медицини і райця львівського магістрату Карло Ґарані. У радянські часи в колишньому палаці була розташована обласна наукова бібліотека імені Ярослава Галана. Після проголошення незалежності через аварійний стан будівлі та загрозу знищення книгозбірні бібліотеку звідти перенесли, а приміщення передали Львівському національному університету імені Івана Франка.

Дар'я Кучер 

Фото авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!