Малює з півтора року. Як 6-річний Максим із Золочева здобув понад 200 нагород

7038 0
Влітку у кількох містах планують організувати виставку робіт юного художника.

Юний художник Максим Будзівула із Золочева у свої 6 років вже здобув понад 200 нагород на всеукраїнських та міжнародних конкурсах. У листопаді 2021 року хлопчик отримав свою найвищу нагороду Grand Prix у Всесвітньому мистецькому конкурсі у місті Ханой у В’єтнамі. А дещо раніше Максим здобув феєречну перемогу в українсько-польському конкурсі International competition for artists «SOLOVIOV ART», завоювавши чотири гран-прі та два перших місця.

Бабуся хлопчика Галина Гевко, яка водночас є його вчителькою з малювання, оскільки й сама – художниця, розповіла Tvoemisto.tv, що Максим почав малювати, коли йому було трохи більше року. Тоді сидів у своєму дитячому кріслі та виводив клякси, вчився тримати у руках олівець. Приблизно у півтора рочки він вже отримав першу перемогу у конкурсі малюнків.

«Що дитина може малювати у такому віці? Звичайно, абстракції. Як на мене, кожна дитяча робота – це шедевр. Я усі роботи досі зберігаю, а свої улюблені з того часу навіть обрамила. Пам’ятаю, один з тих малюнків подала на всеукраїнський конкурс, і у свої півтори роки Максим здобув першу перемогу», – каже вона.

Коли хлопчик трохи підріс, пані Галина несподівано застала його у своїй домашній майстерні. Каже, там вона зазвичай сама працює, і побачила, як Максимко розклав собі фарби та почав водити пензликом по її картинах. Сказав, що хоче допомогти бабусі.

Тепер хлопчик не тільки малює вдома, а й відвідує артгурток «Палітра» у Золочівському центрі позашкільної освіти. Здебільшого, усі його перемоги, а їх вже більше 200 – це перші місця та гран-прі. Коли готується до конкурсів, то викладається на повну, бо завжди хоче перемогти.

«Я йому кажу: «Максимчуку, будеш мати приз тоді, коли дуже гарно постараєшся», тому він завжди старається. А як отримує кубки, грамоти, нагороди, то емоції в нього просто зашкалюють. Найбільше мені запам’яталося, як він був вражений від перемоги у минулорічному конкурсі «Автомобіль моєї мрії». Через пандемію нас не запрошували на нагородження, то організатори самі приїхали до нас, він був у захваті», – пригадує бабуся хлопчика.

Автомобіль мрії Маскима, який рятує людей

Автомобілі та дракони – улюблені теми у творчості хлопчика. Також він дуже любить малювати природу. Нещодавно почав працювати у цікавій техніці – акриловій заливці, коли на полотно наносять акрил, а тоді пензликами допомагають сформувати якийсь об’єкт. Пані Галина каже, що найкраще тоді виходять пейзажі, а Максиму особливо подобається лити фарби на полотно.

Попри те, що хлопець має безліч мрій про свою майбутню професію, вже зараз 6-річний Максимко впевнено називає себе художником. Пані Галина каже, крім неї в родині малювали також її батьки, імовірно, їхній талант передався внукові. Молодша сестричка 3-річна Софійка теж тягнеться до олівця та пензля. 

«Крім студії, Максимко багато малює вдома. Іноді він бере блокнот і нотує собі, робить якісь ескізи, особливо на улюблені теми, як-от машинки, звірятка. Звісно, як готуємося з ним до конкурсу, то працюємо більш тематично. Раджу йому, як краще, підказую, навчаю. Є конкурси, де вимагають дитячі роботи без жодної допомоги дорослих. Так само є такі навчальні періоди, коли я як педагог повинна допомогти йому, трохи виправити, трохи підтягнути. Але практично кожна його робота – це його власне бачення», – розповідає пані Галина.

На сьогодні у портфоліо юного митця – перемоги на творчих конкурсах різних рівнів – від районних до міжнародних. Зокрема, його малюнки здобували призові місця у творчих змаганнях у В’єтнамі, Австралії, Аргентині, США, Канаді, Польщі, Болгарії, Румунії, Чехії, Китаї та ін. Наразі Максим готується до конкурсу, що проходитиме в Англії. А влітку цього року планують організувати виставку робіт Максима Будзівули у різних містах.

Робота «Теплий вечір» на конкурсі у В'єтнамі

Нагороди з українсько-польського конкурсу International competition for artists «SOLOVIOV ART»

При цьому хлопчик захоплюється не тільки малюванням. Він займається танцями та карате, з трьох років вчить англійську, а ще дуже любить ліпити конструктори з пластиліну. Бабуся Галина каже, що вдома стараються всіляко підтримувати творчий хист хлопця. Інколи просто вражає, як маленька людина могла намалювати щось настільки цікаве та неповторне, підсумовує наставниця.

Юлія Осим

Фото надала Галина Гевко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!