На правах реклами

Марта Ломіковська: Алергія – це неправильна реакція імунної системи на подразник

1726 0
Як справитися з алергією на цвітіння рослин розповідає лікар-алерголог, імунолог та ревматолог Мережі медичних центрів «Родина», керівник лікувально-діагностичного підрозділу мережі медичних центрів «Родина», член European Academy of Allergy and Clinical immunology, Української Асоціації Клінічної імунології та алергології, кандидат медичних наук Марта Ломіковська.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Марто Павлівно, як часто зустрічається алергія на цвітіння рослин серед населення?

Пилок рослин – найнеприємніший алерген, який є всюди і якого неможливо позбутися. Тому люди від цього страшенно страждають.

У нашому регіони визначають три періоди полінації – пилкування рослин, які є алергенами. Перший період – це цвітіння дерев, який припадає на березень і першу половину травня. Цікаво, що пух тополі, на який всі нарікають, насправді рідко викликає алергію. Просто ми бачимо як він летить, тому й вважаємо, що саме пух – головна причина хвороби людей, схильних до алергії. Наступний період – це цвітіння лугових і злакових трав, він триває з середини травня до кінця липня. Алергію викликають не обов’язково квіти розмаїтого кольору. Пам’ятаєте, у дитинстві ми гралися «півник-курочка», коли зривали такі колоскові рослинки. Це і є основний алерген. Вони викидають дуже дрібний пилок, який вимірюється у нанометрах, тому ми його не бачимо.

Коли у серпні-вересні зацвітають бур’яни, як-от полин чи амброзія, то наступає третій період полінації. Пилок їхній розноситься на сотні кілометрів, його мікрочастинки потрапляють у ніс i потім у кров.

Повністю уникнути впливу алергенів можливо, якщо переїхати в іншу частину світу, де інший клімат і не цвітуть рослини, на які конкретна особа має алергію. Зрозуміло, що це собі можуть дозволити далеко не всі люди, тому ця проблема є поширеною.

Що варто зробити, щоб вберегти себе від алергенного впливу рослин?

Є певні заходи, завдяки яким можна зменшити навантаження алергеном. Насамперед – особиста гігієна. Коли приходимо додому, маємо зі себе змити те, що «назбирали» на повітрі. Потрібно зняти весь одяг, помити водою очі і руки, ніс – сольовим розчином. Варто прийняти душ та обов’язково промити волосся. Не варто лягати спати без цього. Навіть затемнені окуляри – це також механічний бар’єр. Бодай так ми можемо зменшити вплив алергену на організм.

Хворі на алергію розповідають, що їм доводиться витрачати багато часу і грошей передусім на аналізи, щоб встановити правильний діагноз?

Аналізів є маса і можна витратити багато коштів на непотрібні аналізи. Тому спочатку треба звернутись до алерголога. Існує дві методики визначення алергії. Це класична методика або так звані шкірні проби. Вони дозволяють вже за пів години дізнатись, на який саме алерген є реакція у людини. Інший варіант – це лабораторні аналізи, за допомогою яких можна визначити алергію по складу крові. Навіть можна зробити аналіз на 300 алергенних молекул: усе, що ми їмо, що вдихаємо.

Всі ці методики є доступні для пацієнтів нашої клініки. Після огляду пацієнта та збору скарг визначаю, що треба людині зробити: проби чи цей розширений аналіз крові. Робимо алергологічні панелі чи Аlex-тест, так званий алергічний паспорт людини. Лише після цього можна розуміти, на що пацієнт має алергію. Цей аналіз особливо важливо робити дітям.

Наскільки ефективним є медикаментозне лікування алергії на цвітіння?

Таке лікування ми пропонуємо пацієнтам, які звертаються у нашу клініку. Важливо розуміти, що алергія – це складна хвороба і процес лікування також є складним. Не існує ліків, які можуть наперед уберегти людину від алергії. В період, коли починається контакт з алергеном, ми призначаємо протиалергічні ліки, щоб зняти симптом. Це спреї в ніс, що полегшують дихання, краплі до очей, таблетки. Є багато пацієнтів, які мають сезонну астму – саме у час цвітіння, тому їм призначаємо ліки в формі інгаляторів.

Самолікування у випадку алергії є доречним?

Це насправді проблема номер один. Як свідчить практика, пацієнт приходить до лікаря тоді, коли хвороба задавнена самолікуванням. Хворі самі призначають та приймають ліки, які не працюють, слухають, що порадила сусідка, фармацевт в аптеці або реклама. Це добре спрацьовує. Але треба пам’ятати, що ліки можуть давати побічні ефекти.

Останнім часом багато людей також страждають від алергії на пил?

Кліщі пилюки, тобто алергія на пил, є другими за масштабами різновидом алергії після алергії на цвітіння. Це живі істоти, які мають розмір 0,1 міліметра, ми їх не бачимо. Кліщ живе всюди, де живуть люди. Якщо пилок рослин людина терпить, до прикладу, два місяці, то кліщ пилюки живе у наших помешканнях цілий рік. Ковдри й подушки – це пір’я, де вони найбільше люблять «збиратися». Окрім того, ці кліщі живуть у диванах, матрацах. Їх неможливо позбутися. Алергеном є не сам кліщ, а його екскременти. Втім, є можливість убезпечити себе від такої алергії, адже кліщі не люблять синтетики.

Частими алергенами також є пліснява, шерсть собаки, кота. Багато пацієнтів, знаючи, що мають на тварин алергію, не віддають їх, а звертаються саме до нас, лікарів, по допомогу. Така алергія лікується алерген-специфічною імунотерапією. Вводимо в організм мікродози алергену. Це готові ліки, алерговакцини. Однак, щоб назавжди позбутись такої алергії, потрібно три-чотири роки. Діткам ми це робимо з 5-річного віку. І, звісно, краще починати лікування від алергії у дитячому віці.    

Як ковід вплинув на ситуацією з алергією?

Алергія – це гіперреакція або неправильна реакція імунної системи на подразник. ВООЗ визнала алергію епідемією, а  вчені прогнозують, що до 2050 року кожна друга людина у світі матиме алергію.

Алергію також ще називають хворобою цивілізованого світу. В Азії і Африці імунна система має поки що інші подразники, інфекції, з якими постійно бореться. Натомість, у цивілізованому світі, ми себе занадто сильно «стерилізували». У період ковіду, наприклад, постійне миття рук, дезінфектори… Імунна система у таких випадках дає збій у людей, які мають до цього генетичну схильність. Тому кількість захворювань збільшилась. За моїми спостереженнями, у багатьох з’явилася після перенесеного ковіду кропив’янка. Ця хвороба має багато причин появи. І це не завжди алергія. Кропив’янка може з’явитися навіть через безконтрольний прийом ліків. Але це така хвороба, що шалено порушує комфорт життя, бо є висипка на шкірі, що свербить. Є люди, яких сипить місяцями і навіть роками.

Окрім того, у нас є багато прихильників постійного вживання ліків, штучної вітамінотерапії, харчових добавок, які можна безрецептурно придбати в аптеках. За рахунок цього також збільшується кількість хворих на алергію. Я практично не призначаю вітаміни, лише в окремих випадках.

Також є певна категорія лікарів, які виписують цілий листок медикаментів та ще додають до цього переліку імуностимулятори. Цього категорично робити не можна. Я, як імунологиня, практично не призначаю таких препаратів. У жодному разі не можна втручатися в імунну систему без потреби.

Зазначимо, що у Львові працює три клініки медцентру «Родина». Усі контакти можна знайти на сайті


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!