Метро, міська електричка і 10 хвилин на пересадку. Чого бракує львів’янам для комфортного пересування

3062 0
У межах власного спецпроекту «Рік комфортного пересування» медіа-хаб «Твоє місто» провів зустріч редакції з читачами та міськими управлінцями, аби визначити проблемні точки мобільності у Львові.
Фото: Богдан Криворог

Фото: Богдан Криворог

Як зазначив на зустрічі проектний менеджер Інституту міста Орест Олеськів, проблему варто розглядати комплексно. Бо часто, коли у Львові говорять про пересування, то мають на увазі транспорт. Однак комфортно у місті мають себе почувати й інші учасники руху, зокрема велосипедисти та пішоходи.

«Я почув ваш біль»

Серед основних проблем пересування у Львові учасники зустрічі називають надмірну автомобілізацію в центрі міста, рівень якої треба якщо не зменшити, то хоча б стримати. Зокрема, керівник ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олег Шмід каже, що в історичній частині міста, в якій завузькі вулиці, трафік авто необхідно дозувати.

Водночас, розвиваючи цю тему, активні львів'яни так і не дійшли згоди щодо того, що потрібно зробити першим - створити перешкоди для більш активного користуванням приватним авто чи забезпечити безперебійну роботу комфортного громадського транспорту.

Також читачі Tvoemisto.tv скаржаться на те, що досі місто не має впливу на автобусних перевізників, і не лише приватних: водії часто дозволяють собі без попередження з’їжджати з маршруту чи поводяться неввічливо із пасажирами. Водночас мешканці різних районів називають проблемні маршрути громадського транспорту, на покращення яких необхідно звернути особливу увагу. Зокрема Христина, яка проживає на вулиці Під Голоском, відзначає, що цей мікрорайон із центром міста сполучає лише автобус маршруту №37 і що водії можуть раптово завершити свою роботу на 2 години раніше запланованого часу у графіку руху (до речі, цей маршрут обслуговує комунальне АТП-1).

«Я почув ваш біль», — каже заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Андрій Білий і радить усім звертатись на гарячу лінію міста.

Читайте також: Змінити екосистему. Чому ми оголосили у Львові Рік комфортного пересування

Крім цього, керівниця відділу урбаністики ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олександра Сладкова відзначає труднощі, з якими щодня у Львові доводиться стикатися людям з інвалідністю: не всі водії автобусів хочуть допомагати людям на візках зайти у транспорт або й зовсім не під’їжджають під бордюр.

Метро чи міська електричка

Натомість Ярослав Болжеларський, який працює у Львівській філії Дніпровського національного університету залізничного транспорту імені Академіка Лазаряна, звертає увагу на міський залізничний транспорт. Перспективним експерт вважає прийняття Закону про залізницю, який дозволить вийти на ринок приватним залізничним перевізникам. Тоді, на його думку, з’явиться ринок і конкуренція.

Нещодавно депутати ЛМР підтримали петицію про те, щоб «розморозити» проєкт побудови метро у Львові. Проте Андрій Білий переконаний, що це не найкраща ідея, оскільки проєкт дороговартісний і не допоможе вирішити транспортну проблему Львова. Натомість найбільшим поступом він вважає запровадження електронного квитка. Андрій Білий наголошує, що вже за декілька тижнів оголосять останній етап тендеру, який триватиме місяць. Далі можна очікувати на встановлення обладнання в електротранспорті та автобусах.

Читайте також: Місто (не)комфортного пересування або як ми щоранку добираємось на роботу

Серед іншого, львів’яни також радять більше приділяти уваги безпеці руху загалом. Нагадаємо, що медіа-хаб «Твоє місто» наприкінці 2017 року у співпраці з соціальною ініціативою УГКЦ «Хтось не зробить», Патрульною поліцією Львівщини і за підтримки соціально відповідального бізнесу запустив інформаційно-просвітницький проєкт «Безпечні дороги».

Додамо, що це вже друга зустріч редакції «Твоє місто» з аудиторією видання. На початку року медіа-хаб запустив проєкт «Рік комфортного пересування», партнером якого є компанія EasyPay, оскільки пересування містом є однією з тих тем, які найбільше турбують львів’ян. У межах проєкту ми публікуємо більше матеріалів, які стосуються міської мобільності, а також намагаємося аналізувати різні аспекти проблем у цій сфері і шляхи їх вирішення.

Свої ідеї та пропозиції щодо того, що і як можна покращити в пересуванні містом, можна надсилати до редакції за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, зазначивши у темі листа «Рік комфортного пересування у Львові».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!