Місяць авторських читань у Львові. Програма передостаннього тижня

1724 0
З 23 по 29 липня у рамках міжнародного літературного фестивалю у Львові виступлять 14 письменників з Туреччини, Польщі, Словаччини, Чехії та України
Ілюстративне фото: lovelylife.in.ua

Ілюстративне фото: lovelylife.in.ua

5 липня у Львові стартував місяць авторських читань, що триватиме до початку серпня. Цьогоріч країною-почесною гостею фестивалю цього року стала Туреччина. Львів є одним з 5 міст, у якому відбувається літературний фестиваль. Читання також відбуваються у Брно (Чехія), Остраві (Чехія), Кошіце (Словаччина), та Вроцлаві (Польща). 

Tvoemisto.tv підготувало підбірку заходів Місяця авторських читань, які варто відвідати цього тижня. Усі читання відбуваються в арт-центрі «Дзиґа» на вулиці Вірменській 35. Додамо, що на Facebook-сторінці фестивалю відбуваються онлайн-трансляції подій.

23 липня, понеділок

Хто: Дмитро Лазуткін (Україна)

Коли: 19:00

Поет, журналіст, телеведучий Дмитро Лазуткін – автор семи поетичних збірок українською та однієї російською мовами. Стипендіат програми «Gaude Polonia» (2004), лауреат кількох українських та закордонних літературних нагород та фестивалів. Отримав звання «Король поетів» на фестивалі «Порядок слов» (Мінськ).

Хто ще: Озгур Мумчу (Туреччина)

Коли: 20:30

Письменник та журналіст, один із найвиразніших критиків недемократичних практик у сучасній Туреччині. Працював для провідних опозиційних газет: Birgün (День), Radikal та насамперед Cumhuriyet (Республіка), найпотужніший голос світської лівої опозиції у Туреччині. Народився у 1977 році. Вивчав у Сорбонні міжнародне право, викладає на юридичному факультеті  Галатасарайського університету у Стамбулі. За незалежну журналістську діяльність отримав  престижну премію Right Livelihood Award. Автор книги Barış Makinesi (Машинка для миру), фантастично-утопічного роману про винахід, який принесе на планету мир.

24 липня, вівторок

Хто: Вікторія Амеліна (Україна)

Коли: 19:00

Авторка двох успішних романів та дитячої книжки, дебютувала 2015 році з романом про події Майдану «Синдром листопаду, або Homo Compatiens». Передмову до роману написав Юрій Іздрик, а сам твір увійшов у десятку рейтингу «ЛітАкцент–2014». У 14 років письменниця емігрувала з батьками в Канаду, але потім повернулася в Україну. 

Хто ще: Пелін Озер (Туреччина)

Коли: 20:30

Поетка, прозаїчка, есеїстка, народилася у 1972 році. В Стамбульському університеті вивчала журналістику, як журналістка працювала в кількох видавничих домах, з 2003 року – вільна письменниця. Публікує есе, рецензії, подорожні репортажі та інші статті у різних турецьких медіа, видала роман 17 Haziran  (17 червня), але насамперед займається поезією. 

25 липня, середа

Хто: Єжи Кронголд (Польща)

Коли: 19:00

Поет, культурний аташе, антиквар. Народився у 1946 році у польському Тєшині. Вивчав полоністику в Ягеллонському університеті у Кракові, випускник факультету драматургії (Театральна академія, Варшава). Дебютував у 1972 році поетичною збіркою Samopalenie. У 1968-75 роках член літературної групи Teraz(разом із Юліаном Корнгаузером та Адамом Заґаєвським). Видав понад десять поетичних книг, зокрема Oda do ognia (1982), Niż (1990), Wiek brązu (2000), Epitafium dla Lucy (2012) чи Skok w dal (2016, Літературна премія міста Варшави). 

Хто ще: Бахцет Целік (Туреччина)

Коли: 20:30

Автор оповідань, прозаїк, есеїст, народився у 1968 році в Адані, за освітою юрист. Перше оповідання опублікував у дев’ятнадцять у найстарішому турецькому літературному журналі «Varlık» (Сучасність), потім була ціла низка інших, за які він отримав багато нагород і які були укладені у вісім збірок. Його оповідання, економні за змістом і мовними засобами, завдяки майстерній грі з натяками та загущенням значення і на малому просторі витворюють стільки значення, як інші більші прозові твори. Перший роман Dünyanın Uğultusu (Шум світу) був опублікований у 2009 році. 

26 липня, четвер

Хто: Вратіслав Маняк (Чехія)

Коли: 19:00

Народився у 1988 році у Плані-у-Маріанських Лазні. Вивчав журналістику і медіальні студії на факультеті соціальних наук Карлового університету. Працює в Чеському телебаченні редактором сторінки новин ČT24. Видав книги «Плаття з поліетилену» (2011), «Чоловік із годинника» (2014), «Про Небесара» (2016), «Кубик Рубіка» (2016), «Експедиція з листівки» (2016). 

Хто ще: Фарук Думан (Туреччина)

Коли: 20:30

Народився 1974 року в Ардагані на північному сході країни. Вивчав бібліотечну справу в Анкарі, працює редактором в одному з найбільших турецьких видавничих домів «Can». Пише романи, оповідання, есе, книги для дітей. Кожна книга – це купа нагород та читацький успіх, зокрема опублікував збірки оповідань Av Dönüşleri (Повернення з полювання), Keder Atlısı (Наїзник смутку), есеїстичну книгу Adasız Deniz (Море без островів) чи романи  İncir Tarihi (Історія фіг) та Köpekler İçin Gece Müziği (Нічна музика для псів).

27 липня, п’ятниця

Хто: Душак Віцен (Словаччина)

Коли: 19:00

Народився у 1966 році у Трестене. Закінчив педагогічний факультет Університету імені Матея Бела у Банській Бистриці та факультет драматичного і лялькового театру Вищої школи мистецтв у Братиславі. Працює режисером і актором, пише для театру і радіо («П’єси», 2013), автор двох книг прози («Гомо йога», 1997; «Дотик до абсолюту», 2017). 

Хто ще: Сема Кайгусуз (Туреччина)

Коли: 20:30

Прозаїчка, народжена у 1972 році. Вивчала роботу з громадськістю, заробляла як акторка театру, працювала для радіо, зараз викладає творче письмо. На її рахунку – п’ять книг оповідань, зокрема Sandık lekesi(Пляма з гробу), Doyma Noktası (Точка наповнення), чи  Esir Sözler Kuyusu (Колодязь поневолених слів). До рівня зірок її підняв роман Yere Düşen Dualar (Молитви, що спустилися з неба на землю), в якому вона поєднує структуру міфу із сучасною прозою і досягає унікальної дієвості завдяки використанню надзвичайно креативної та поетичної чарівної мови. 

28 липня, субота

Хто: Вероніка Гогола (Польща)

Коли: 19:00

Народилася у 1988 році у місті Новий Санч. Письменниця і перекладачка, випускниця українських студій Ягеллонського університету в Кракові. Живе у Братиславі, зі словацької переклала книги Мароша Крайняка і Яна Пучка. Виростала в селі Олшини, якому вирішила присвятити свій прозовий дебют. За роман Po trochu (2017) отримала номінацію на літературну премію «Nike» 2018 і Загальнопольську літературну премію для письменниць «Gryfia».

Хто ще: Бора Абдо (Туреччина)

Коли: 20:30

Автор розповідей, народився в 1977 році в Стамбулі. Він опублікував свою першу короткову прозу у віці 18 років. За збірку оповідань «Отекі Кыжин Китаби» (2012 рік, Книжка когось іншого) він отримав премію Юнуса Наді в категорії розповіді, а за твір «Бізі Чеганоз Діє Бірі Ельдюрдю» (Ми вбили когось на ім'я Краб) Сайт Файк нагородив його у категорії історія.

29 липня, неділя

Хто: Віт Кремлічка (Чехія)

Коли: 19:00

Народився у 1962 році у Празі. Поет, прозаїк, публіцист, перекладач і музикант. Закінчив дворічну середню педагогічну школу, вивчення богемістики та компаративістики на філософському факультеті Карлового університету у Празі не закінчив. Грав у гуртах «Národní třída» та «His Boys–Jeho hoši». Лауреат премії Їржі Ортена (1991) та премії Revolver Revue (2011). Видав понад п'ятнадцять книг, наприклад, «Судновий щоденник» (1991), «Манаел» (2005), «Тібетіана» (2013), «Амазонські меди» (2015) і «Дивовижний марімба» (2016).

Хто ще: Лале Мюльдур (Туреччина)

Коли: 20:30

Тайвпливовіша постать сучасної турецької поезії. Її творчість настільки оригінальна, що її не відносять до жодної течії  турецької літератури. Вона народилася у 1956 році у двохсоттисячному Айдині в Егейському регіоні, навчалася в Технічному університеті Центрального Сходу в Анкарі та в університетах Манчестера та Ессекса, кілька років жила в Брюсселі. Поезію почала писати в двадцять чотири роки і з того часу опублікувала одинадцять поетичних книг, зокрема Uzak Fırtına (Віддалена буря), Kuzey Defterleri (Північні зошити), Divanü Lûgat-it-Türk'ün (Збірка турецьких говорів), Siyah Sistanbul (Чорний Імлостамбул). 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!