Місяць авторських читань у Львові. Програма останнього тижня

2041 0
З 30 липня по 4 серпня в рамках міжнародного літературного фестивалю у Львові виступлять 12 письменників з Туреччини, Словаччини, Чехії та України.
Ілюстративне фото: lovelylife.in.ua

Ілюстративне фото: lovelylife.in.ua

У Львові завершується місяць авторських читань, який тривав з 5 липня. Цьогоріч країною-почесною гостею фестивалю цього року стала Туреччина. Львів є одним з п'яти міст, у якому відбувається літературний фестиваль. Читання також відбуваються у Брно (Чехія), Остраві (Чехія), Кошице (Словаччина) та Вроцлаві (Польща). 

Tvoemisto.tv підготувало підбірку заходів Місяця авторських читань, які варто відвідати цього тижня. Усі читання відбуваються в арт-центрі «Дзиґа» на вулиці Вірменській, 35. Додамо, що на Facebook-сторінці фестивалю можна переглянути онлайн-трансляції подій.

30 липня, понеділок

Хто: Остап Українець (Україна)

Коли: 19:00

Остап Українець – український письменник і перекладач. Із 2017 року регулярно входить у журі літературних конкурсів, організованих інтернет-журналом «Стос». У 2018 році разом із письменниками та культурними менеджерами Олександром Заварою, Вітою Михайличенко, Алісою Гаврильченко та Остапом Микитюком організував конкурс контркультурної прози «Львів. Доза. Порно».

Хто: Іскєндер Пала (Туреччина)

Коли: 20:30

Автор відомого Маніфесту консервативного мистецтва, в якому ідейно і літературно спирається на культурну спадщину Османської імперії та ісламу, народився у 1958 році. Вивчав турецьку літературу зі спеціалізацією на класичну (диванну) поезію, нині професор класичної турецької літератури в Стамбульському університеті культури. Відомий як невтомний популяризатор і любитель османської поезії. 

31 липня, вівторок

Хто: Міхал Гворецький (Словаччина)

Коли: 19:00

Словацький письменник та публіцист Міхал Гворецький є одним із засновників Wilsonic – фестивалю сучасної музики, мистецтва і медія в Братиславі. Періодично дописує в літературні, культурні та політичні щоденні газети і журнали Словаччини, Чехії та Німеччини.

Хто: Хатідже Мер’єм (Туреччина)

Коли: 20:30

Прозаїчка, сценаристка, народжена у 1968 році. Після вивчення економіки в Ізмірі та трьох з половиною років роботи у банку вирішила стати письменницею. Поїхала у Лондон, де працювала прибиральницею, нянею, офіціанткою, продавчинею газет, а весь вільний час присвячувала писанню і пошуку свого літературного стилю. 

1 серпня

Хто: Якуб Югаш та Ерік Ґрох (Словаччина)

Коли: 19:00

Ерік Якуб Ґрох: Народився у 1957 році у Кошіце. Після гімназії пішов в андеграунд і спробував низку забавних робіт. У 1992 році заснував видавництво «Книжкова майстерня Тімотей». Займається редакторською, видавничою, графічною роботою, пише для радіо, для дітей, автор близько десяти поетичних книг, наприклад «Воно» (2000), «L'acinéma» (2001), «Друга наївність» (2005), «Ем» (2006), «Infinity» (2008).

Якуб Югаш: Народився у 1990 році в Лученці. Вивчав культурологію в Університеті Конштантіна Філософа в Нітрі та теорію інтерактивних медіа в Університеті імені Масарика в Брно. Працює в публіцистиці, веде музичне видавництво Mappa editions. Видав прозу «Новорічний підйом на Ясеніну» (2016), про яку сказав таке: «Найбільше мене цікавить слухання. 

Хто: Шебнем Ішіґюзель (Туреччина)

Коли: 20:30

Дебютувала у двадцять років збіркою оповідань Hanene Ay Doğacak (У твій дім вступить Місяць), яка спричинила детективний пошук справжнього автора книги. Багато хто відмовлявся вірити, що суперечливу книгу під псевдонімом не написав якийсь уже визнаний автор. Частину тиражу було конфісковано, пізніше продаж був дозволений тільки для осіб понад 18 років.

2 серпня

Хто: Остап Дроздов (Україна)

Коли: 19:00

Журналіст, телеведучий, письменник. Автор романів під назвами «№1» та «№2». Має провокаційний імідж, українська Вікіпедія подає про нього суперечливу інформацію.
«Свій перший роман Остап Дроздов анонсував підзаголовком «роман-вибух».

3 серпня

Хто: Мартін Ц. Путна (Чехія)

Коли: 19:00

Народився у 1968 року в Пісеку. Вивчав класичну філологію в Карловому університеті. У 2013 році визнаний професором соціальної та культурної антропології. Займається літературною історією та перекладом, як модератор співпрацює з радіо і телебаченням, працює викладачем факультету гуманітарних студій Карлового університету. Видав понад тридцять книг.

Хто: Тарик Туфан (Туреччина)

Коли: 20:30

Прозаїк, есеїст, сценарист, народжений у 1973 році в Стамбулі, в місцевому університеті вивчав філософію і соціологію. Серед іншого – автор сценарію серіалів Mahşer (День останнього суду) чи кінодрами Yozgat Blues, яка отримала головний приз на найпрестижнішому турецькому міжнародному кінофестивалі в Адані.

4 серпня

Хто: Світлана Поваляєва (Україна)

Коли: 19:00

Письменниця, журналістка з Києва. Вірші та проза публікувалися у збірках, антологіях, літературних часописах. Авторка книжок «Ексгумація міста», «Замість крові», «Орігамі-блюз», «Сімург», «Камуфляж в помаді», «Небо – кухня мертвих» та циклу казок для дітей «Вррум-чарівник» та «Вррум в лабетах Правил».

У 2018 році після виходу семи прозових книжок вийшла перша поетична збірка авторки «Після Криму».

Хто: Седат Демір (Туреччина)

Коли: 20:30

Прозаїк, перекладач, видавець. Закінчив журналістику у Стамбульському університеті. Протягом багатьох років працював редактором і перекладачем, а згодом заснував успішне видавництво Dedalus, яким керує зараз.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!