Модульні містечка – це помилка. Яке тимчасове житло радить зводити у Львові архітектор з Франції

7603 0
Фахівець із Франції радить для тимчасового житла переоблаштовувати промислові споруди чи будівлі з іншим призначенням, які пустують.
Фотоколаж: Дмитра Тарадайки

Фотоколаж: Дмитра Тарадайки

Львову варто робити акцент не на зведенні тимчасового житла для переселенців, а докладати зусилля, аби будувати постійне, якісне і доступне житло для них. Для тимчасового житла варто провести реновацію у промислових чи інших будівлях, що пустують. Про це заявив президент Асоціації архітектури Франції Мартін Дюплантіер. Він у межах проєкту Lviv Talks пояснив Тvoemisto.tv, як варто відбудовувати зруйновані міста України, та чому термінове житло часто є помилкою.

«Думаю, така стратегія (будівництво тимчасового житла, - ред.) була хибною в багатьох країнах. Як-от у Франції з 1945 до 1960 року. Ми створили житловий ансамбль, який досі залишається великою проблемою. Тому термінове житло є тим, з чим дуже важко дати раду. Я б сказав, що одним із рішень мало б стати зведення нормального житла, адже частина людей, які переїхали зі Сходу України до Львова, залишаться тут і після війни, кількість населення зросте», – каже він.

Читайте також: На будівництво реабілітаційного центру «Незламні» у Львові зібрали понад 2 мільйони євро від донорів

Він додає, що якщо йдеться про термінову потребу у тимчасовому житлі, то варто переоблаштовувати промислові споруди чи будівлі з іншим призначенням, які пустують.

«Потрібно брати до уваги наявні будинки, напівпромислові споруди, щоби за можливості здійснити реновацію або якось обладнати деякі з них під тимчасове житло. Це дешевше і це не створює проблем. Якщо ми здійснимо їхню реновацію, через два-три роки вони будуть чогось варті. Але встановлення prefab-модулів один над другим буде неправильним рішенням, бо це не створить комфорту для проживання і буде марною витратою ресурсів», – зазначив Мартін Дюплантіер.

Детальніше розмову читайте тут.

Фото з першого контейнерного містечка у Львові, де живе понад 100 людей, яким вдалось втекти з регіонів, які обстрілює росія

Нагадаємо, 3 травня підписали Меморандум про співпрацю між Товариством Червоного Хреста України та Львівською міською радою щодо зведення будинків для тимчасового проживання вагітних жінок, які виїхали з місць активних бойових дій до Львова. Сума інвестицій у будівництво – 26 млн грн. Також у квітні у Львові почали облаштовувати перші контейнерні містечка для переселенців. Нині у Львівській міській раді роздумують, як переобладнати ці контейнери, аби вони були придатні до життя взимку.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!