Горельєфи Монументу слави у Львові перевезли до музею «Територія терору». Фото

1677 0
Демонтаж радянського Монументу слави тривав із квітня цього року.
Фото: Територія терору

Фото: Територія терору

У Львові завершили переміщення шести горельєфів Монументу слави до музею «Територія терору». Про це повідомили у музеї.

Читайте також: Замість Монументу слави – простір на честь Героїв. Як зміниться ця територія у Львові

Демонтаж радянського Монументу слави тривав із квітня цього року. 

«Частини Монументу перевозили до нашого Музею – 12 червня завершилось переміщення 4, 5 і 6 горельєфів. Наразі, довгий процес "переїзду" закінчений», – йдеться у повідомленні музею.

Як уточнили у музеї, перемістили все, окрім скульптури Берегині Матері і Воїна. На це потрібне окреме рішення.

Відвідувачі музею можуть побачити Монумент на території комплексу – зараз триває облаштування частин горельєфу.

Читайте також: У Львові оголосять архітектурний конкурс на облаштування території на місці Монументу слави

Нагадаємо, що демонтаж стели Монумента слави розпочали у січні 2019 року, він тривав трохи більше місяця. Вартість робіт тоді становила 292 тисячі гривень. Навесні 2018 створили спеціальну комісію, яка мала вирішити, чи зберігати Монумент слави, оскільки його визнали аварійним. У 2018 році виконавчий комітет ЛМР виділив 400 тисяч гривень на обгородження Монумента. Окремі частини стели передали в музей «Територія Терору». У квітні 2021 року розпочали основний демонтаж. Тепер на місці Монументу бойової слави радянських Збройних сил мають облаштувати меморіал вшанування українського воїна.

За словами львовознавця Петра Радковця, Монумент Слави у Львові звели на місці цвинтаря, проєкт затверджували у Москві, а символізував він силу радянської влади. Детальніше про те, як демонтаж Монументу слави змінив сенси територій у Львові, читайте у матеріалі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!