Київ

Московські попи поширили фейк про те, що нібито на Лаврі через ПЦУ почорніли хрести

2106 0
У ПЦУ пояснили, що хрести на Лаврі почорніли ще за часів, коли там заправляла УПЦ МП.

Протягом останньої доби в соцмережах поширили фотографію хрестів на даху Трапезного храму Антонія і Феодосія Печерських із тезою про те, що вони нібито почорніли від того, що з Києво-Печерської Лаври попросили піти представників РПЦ, які звуть себе УПЦ МП.

Автором фейку став так званий намісник Лаври Павло Лебідь.

«Сьогодні навіть на Трапезному храмі потемніли хрести після «богослужінь» таких «великих» горе-українців», − сказав він, після чого це поширили афільовані ЗМІ.

Теза про «Господнє знамення» поширилась у Facebook.

У ПЦУ відповіли на цю заяву. Митрополит ПЦУ Євстратій Зоря на своїй сторінці в Facebook написав, що хрести потемнішали за часів УПЦ МП.

«Брехливе шаманство замість православ’я. Це - вірування Павла Лебідя з прісними. З його подачі сьогодні тисячами розтиражували на своїх сторінках прихильники МП в Україні «новину» про «знамення», що нібито саме 12 березня на Трапезному храмі Лаври потемніли хрести. І пов’язує Павло це з богослужінням ПЦУ та діями держави. Тільки от факти свідчать про протилежне. На фото, зроблених 7 січня, видно, що хрести на Трапезному храмі мали той самий вигляд, що і в березні. Якщо пошукати в мережі, то можна побачити таких фото багато - якраз з тих часів, коли в Трапезному хазяйнував Павло та МП. Тобто вони полишили храм вже з потемнілими хрестами. Отже, якщо і трактувати це як знак, то швидше як знак щодо служіння в Лаврі Павла і його однодумців. Яке сповнене брехнею і шаманізмом замість правди і православ’я», - сказав він.

На підтвердження того, що заяви московських попів не відповідають дійсності зазначимо, що хрести на куполах Трапезного храму Антонія і Феодосія Печерських виглядали так само і у 2013 році, коли була опублікована фотографія храму в журналі Bellona.

І на фото храму в Вікіпедії.

Нагадаємо, заповідник Києво-Печерська Лавра повідомив, що з 29 березня договір про оренду будівель комплексу буде розірвано на підставі висновків міжвідомчої робочої групи й листа Міністерства культури та інформполітики від 9 березня. УПЦ МП закликали до 29 березня звільнити державні приміщення, які вона орендує на території Нижньої Лаври на вулицях Лаврська, 11 та Лаврська, 15.

Водночас так званий намісник Києво-Печерської Лаври Павло Лебідь заявив, що так звані ченці не збираються залишати Лавру.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!