«Ми нічого і нікому не віддамо». Зеленський про визнання незалежності ОРДЛО Путіним

2319 0
Президент запевнив, що поки немає причин для хвилювань, й Україна не піддається на провокації.
Фото: Офіс президента

Фото: Офіс президента

Після визнання незалежності окупованих територій Луганської та Донецької областей Путіним президент Володимир Зеленський заявив, що Україна кваліфікує такі дії як порушення суверенітету та територіальної цілісності, однак хоче миру та надіється на підтримку партнерів. Про це глава держави повідомив у своєму зверненні.

Свій виступ Зеленський розпочав зі слів «Великий народе великої країни. У нас і у нашої держави немає часу на довгі лекції з історії. Тож я не буду говорити про минуле, скажу про реалії і майбутнє», підколовши таким чином годинний спіч Путіна з нав’язуванням свого бачення історії України.

Читайте також: Путін доручив ввести в ОРДЛО російські війська

«Україна безперечно кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. Вся відповідальність за наслідки у зв’язку зі згаданими рішеннями покладається на політичне керівництво Росії. Визнання незалежності окупованої території Донецької та Луганської областей може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень в рамках Нормандії. Це підриває наявні переговорні формати», – заявив Зеленський.

З його слів, Україна послідовна у своїх діях та хоче миру, тому чекає рішучих кроків від партнерів. Важливо побачити зараз, хто нам – друг, а хто – лише словами лякає Росію.

«Як тільки ми побачимо зміну ситуації, як тільки ми побачимо зростання ризиків, ви будете про все це знати. Зараз немає жодних причин для хаотичних дій, зробимо усе, щоб так було надалі. Ми віддані мирному і дипломатичному  шляху, будемо іти ним і тільки ним. Ми на своїй землі, ми нікого і нічого не боїмось, ми нікому і нічого не винні, і ми нічого і нікому не віддамо, і ми в цьому впевнені. Бо зараз не лютий 2014 року, а лютий 2022 року», – сказав президент.

Він також зауважив, що Україна не піддається на провокації Росії та відрізняє такі дії від наступу. Державні кордони надійно захищені та створена територіальна оборона.

Нагадаємо, 21 лютого Володимир Путін підписав указ про визнання незалежними окупованих територій ОРДЛО. Лідери іноземних держав засудили рішення Путіна, заявивши, що це кінець Мінського процесу. Україна закликала західних партнерів, щоб коаліція не дозволила Росії розпочати третю світову війну. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!