«Ми перемогли росію в битві за думки світу», – Зеленський виступив у Конгресі США

1450 0
Зеленський виголосив історичну промову, під час якої наголосив, що битва за незалежність та демократію ще продовжується.
Фото: Верховна Рада України

Фото: Верховна Рада України

Вчора, 21 грудня, президент України Володимир Зеленський прибув до Вашингтону на запрошення глави США Джо Байдена. Президент провів низку двосторонніх зустрічей, пресконференцію та виступив у Конгресі США.

Зеленський виголосив історичну промову, під час якої наголосив, що битва за незалежність та демократію ще продовжується. 

«Ми перемогли росію в битві за думки світу. Але битва досі триває. І ми повинні перемогти Кремль на полі битви. Це битва не тільки за землю, за ту чи іншу частину Європи. Це битва не тільки за життя, свободу й безпеку українців чи будь-якого іншого народу, який росія прагне підкорити.  Це битва за те, у якому світі житимуть наші діти й онуки та їхні діти й онуки. Вона визначить, чи буде це демократія – для українців і для американців, для всіх. Цю битву не можна заморозити чи відкласти. Її не можна ігнорувати, сподіваючись, що океан чи щось інше захистять самі собою. Від США і до Китаю, від Європи і до Латинської Америки, від Африки та до Австралії – світ надто взаємопов'язаний, щоб хтось один міг залишитися десь осторонь і водночас у безпеці, коли триває така битва», – зазначив він.

Президент передав членам Конгресу прапор, який напередодні привіз із передових позицій в Бахмуті. Він підкреслив, що місто від травня щодня і щоночі зазнає атак, що ворог суттєво переважає в артилерії, але це не зможе здолати Сили оборони України.

«Вчора перед поїздкою сюди, до Вашингтона, я був на передовій у нашому Бахмуті. У нашій фортеці на сході України, на Донбасі, яку російські військові та найманці штурмують безперервно з травня. Атаки щодня та щоночі. Але Бахмут стоїть. Ще минулого року там мешкали 70 000 осіб. Нині там залишилися одиниці цивільних. Там немає місця, яке не було б полите кров'ю. Там не буває години, коли б не лунав страшний гуркіт артилерії. Там один окоп може кілька разів на день переходити з рук в руки після кривавих боїв, іноді рукопашних. Але український Донбас стоїть», – наголосив Зеленський.

Він порівняв боротьбу українці про російської тиранії із битвою американців із гітлерівськими військами під час Різдва 1944 року. Зеленський наголосив, що Україна вдячна своїм союзникам США за допомогу, проте цього недостатньо щоб перемогти ворога. Адже підтримка України – це не благодійність, а інвестиція в глобальну безпеку та демократію.

«Росія може зупинити цю агресію, якщо захоче. Але ви можете прискорити нашу перемогу, я знаю це. І вона доведе будь-якому потенційному агресору, що вже нікому не вдасться порушити межі іншого народу, здійснювати звірства і царювати над людьми проти їхньої волі. Наївно чекати на кроки до миру від росії, якій подобається бути державою-терористом. Росіяни ще отруєні Кремлем. Відновлення міжнародного правопорядку — наше спільне завдання. Нам потрібний мир», – підкреслив президент.

Він також зазначив, що обговорив із Джо Байденом 10 пунктів, які можна і потрібно реалізувати заради нашої спільної безпеки, яка гарантована на десятиліття вперед. Зокрема, президент закликав США посилювати санкції, щоб росія зрозуміла до який руйнацій може привести її агресія. 

«Через два дні ми святкуватимемо Різдво. Можливо, з свічками. Не тому, що так романтично. А тому, що світла не буде. Мільйони не матимуть ні опалення, ні води. Все це буде наслідком російських ракетних та безпілотних ударів по нашій енергетичній інфраструктурі. Але ми не нарікаємо. Ми не дивимося, кому легше. Ваш добробут є результатом вашої національної безпеки, результатом вашої боротьби за незалежність та ваших численних перемог. Свою війну за незалежність та свободу ми, українці, теж пройдемо гідно та успішно. Ми святкуватимемо Різдво. І навіть якщо не буде електрики, світло нашої віри в нас самих не згасне. Якщо будуть російські ракети, ми зробимо все можливе, щоби захиститися. Якщо будуть іранські дрони і нашим людям доведеться йти у бомбосховища ввечері перед Різдвом, українці й там сядуть за святковий стіл та підтримають один одного», — наголосив він.

Наприкінці промови, президент Зеленський висловив вдячність народу США та їхньому президенту за допомогу та підтримку. 

Нагадаємо, президент США Джо Байден запросив Володимира Зеленського до Вашингтона, оскільки вважає, що війна росії проти України вступила у нову фазу. Вони обговорили бачення Зеленського закінчення війни. Український президент провів у США неповний день та вирушив назад до України.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!