«Мюзикл про добро». «Дударик» запрошує на шедевральні «Пригоди святого Миколая»

1598 0
Хорова капела готова анонсувати нову казкову виставу, яка вийшла за рамки мюзиклу і буде рок-оперою.

У Львові у виконанні хорової капели «Дударик» відбудеться постановка мюзиклу-казки «Пригоди святого Миколая». Очікується 4 вистави у двох локаціях: 18-го грудня – у центрі Довженка, 19-го грудня – у Львівській національній філармонії.

Мюзикл-казку «Пригоди святого Миколая» Національна академічна чоловіча хорова капела «Дударик» з незмінним успіхом презентує з 2016-го року (за виключенням 2020-го) для малечі та їх батьків.

Про мюзикл та про творчі плани у розмові з керівником капели – Дмитром Кацалом.

Від ідеї до прем’єри

Згадую, у 2015 році дуже популярною була пісня Леонарда Коена «Hallelujah. Це був той випадок, коли мелодія міцно засідає в голові (музикантам знайомо) і не відпускає. Ось так я й підставив слова: «Миколає, Миколає…» – зрозумів, що воно «на місці», далі створив куплет. І вийшов милий текст про добро, що витає довкола цього свята, про запах мандаринок та атмосферу казки.

Далі вирішив, що з нього може вийти щось значно більше, ніж просто кавер на популярну мелодію. Почав обирати героїв та розкручувати сюжет. Вийшов простий сценарій з добре знайомим героями та традиційними ситуаціями: ангели, чортики, їх протистояння і врешті – примирення та покаяння неслухів. Все це втілено у музиці. Обирав ті твори, без яких не уявляю свого музичного життя (Queen, Beatles, Scorpions тощо). І так по мірі розвитку сценарію прописував тексти, «розділяв» музичний матеріал на два табори – ангельський і чортяцький. Коли прийшов час обирати головну музичну тему для темного світу, то вибір був однозначний – AC/DC «Highway to Hell» – певно «найчортятіша» музична тема в сучасній академічній рок-музиці (сміється).

Єдина авторська пісенька, на яку я створив мелодію – «Їде святий Миколай». Випадково натрапив на текст вірша у газеті і зрозумів, що це дуже вдала інтермедія (йдеться про вірш Я. Вільшенко «В небі метушня і рух / Янголята працю мають / Он одні несуть кожух / Для святого Миколая». – Авт.) Тобто, якщо задум добрий, то всі сили мчать, щоб допомогти реалізувати його.

Вистава для наших дітей і дітей в нас самих

Вийшла кайфова вистава для дорослих та малих. Для батьків музика «Пригод святого Миколая» є добре знайомою і улюбленою. Поки батьки ностальгують юністю – дітлахи повністю поглинуті дійством, що відбувається. А дійство дуже просте – користуючись дитячою мовою «ангели мусять наваляти чортам». І все до того йде, аж поки вони не падають без сил і вирішують, що краще все ж помиритися. Тобто буде весело і дотепно.

Чи чекати продовження «Пригод святого Миколая»

Спочатку я хотів зробити серію мюзиклів: «Пригоди святого Миколая-2, -3» тощо. Але вчасно зрозумів, що вдала вистава трапляється раз. Є вистави, до яких непотрібно робити сіквелів, бо це шедеври, як наприклад голівудський «Король Лев». У нашому локальному середовищі це теж вийшов шедевр. Цьому підтвердженням є незмінний успіх у глядачів.

Про гастролі

Поки що «Пригоди святого Миколая» – виставлялись тільки у Львові та одного разу у Стрию. У нас був задум проїхатися найближчими обласними центрами – Тернопіль, Івано-Франківськ. Втім, карантин не перестає коректувати наші плани.

Про новий мюзикл

Мюзикл «Пригоди святого Миколая» має великий мінус – він дуже обмежений в часі. Буквально 3-4 дні і вистава не актуальна. Мені потрібен був мюзикл, який міг би ставитися цілорічно. І ми вже готові анонсувати нову виставу, яка вийшла за рамки мюзиклу і може справедливо називатися рок-оперою. Це – «Коза Дереза» на основі однойменної і добре всім відомої казки на музику Миколи Лисенка. Від Лисенка ми залишили мелодію, аранжування абсолютно нове, сучасне, полістилістичне – фан, рок, реп тощо. Коза – дівчина, що вступає у місто до вишу, її зауважив продюсер (Дід), від якого вона потім успішно втікає тощо, не буду спойлерити (посміхається. – Авт.). Тобто сценарій «сімейний» з фокусом на старші класи і вище, я би сказав, часом навіть студентський. Ставити будемо в театрах опери і балету.

Це буде масштабне, вибухове дійство – балет, мультимедіа, оркестр. Якщо зараз опери нас запрошують до співпраці, то тут ми будемо запрошувати Оперу до реалізації нашого задуму.

Партнерська публікація



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!