На горищі будинку у Львові знайшли понад 100 речей з єврейського гетто. Відео

14974 0
Знайдені речі викупили та передали до Меморіального центру Голокосту Бабин Яр.

У Львові на горищі одного з будинків на вул. Лемківській, що у роки Другої світової війни був на території єврейського гетто, знайшли особисті речі людей. Згодом чоловік, який відшукав їх, виставив на аукціон, які викупили та передали до Меморіального центру Голокосту Бабин Яр. Про це повідомив письменник та блогер, організатор Маршу пам'яті жертв Бабиного Яру Євген Городецький.

Речі вдалося купили за 35 тисяч гривень.

«Ці речі були знайдені на горищі будинку на вулиці Лемківська у Львові. Номер будинку ми не знаємо, напевно, продавцю фотографій є що приховувати. Проте знаємо, що будинок був розташований на території львівського гетто. Поблизу від Янівського концтабору. Ми не знаємо, при яких обставинах були знайдені ці речі. Можемо припустити, що їх знайшли робітники під час будівництва або ремонту. І речі випадково побачив на онлайн-аукціоні фотограф Арсен Герасименко і ми купили їх за 35 062 грн. Речі були сховані в піску, тому добре збереглися», – написав він.

Після цього продавець запропонував купити ще одну колекцію за 28 тисяч грн. Однак представники єврейської громади запропонували знизити ціну до 15 тисяч грн, аргументуючи тим, що передають їх у музей і ніякої цінності вони не мають. Проте чоловік не погодився їх продати, і знову виставив на аукціон, де в результаті їх таки купили за 10 тисяч грн та передали до музею.

Зі слів Євгена Городецького, невідомо, чому продавець захотів розділити знайдені речі на дві частини і виставити на торги, натомість не передати їх самому до музею.

«Тепер уже в повній колекції понад 100 різних документів. У колекції безліч прізвищ. Родичів цих людей потрібно шукати. Серед речей є мезуза – її зняли з дверей рідного дому і взяли з собою, надіючись на новий дім. Та найстрашніше для мене особисто – це білі вишиті дитячі комірці та набір гудзиків (така коробка була у моєї бабусі). Я доторкався до них руками і плакав. Їх теж взяли з собою. Як память. А память – це найважливіше», – написав Євген Городецький.

Серед знайдених речей – різні документи періоду Другої світової війни, листи, книги, розписки, рецепти, списки про розстріли чи депортацію, навіть пов’язки з зіркою Давида і номерами, культові предмети.

Історію знахідки можете переглянути у відео Тvoemisto.tv.

Фото зі сторінки Євгена Городецького

Відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!