На Коновальця у Львові відновили рідкісні двері з ялиці. Фото до і після

2527 0
Двері з ялиці серед львівських брам можна зустріти досить рідко.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

У Львові на вулиці Коновальця, 44 відреставрували історичні двері-віяло, які були в незадовільному стані. Про це інформують у Бюро спадщини. 

«Ці двері були виготовлені з ялиці. Цікаво, що цей матеріал доволі рідко зустрічається серед львівських брам. Ця деревина є досить складною в роботі», – каже архітекторка в Бюро спадщини Ярина Онуфрів. 

Крім того, на дверях було багато пошкоджень, через що реставратори обрали темний антрацитово-коричневий відтінок фарби для роботи. 

Реставратори відновлювали їх упродовж місяця. Вони особливі тим, що можуть відкриватися у дві сторони, саме тому такі двері називають «віялом».

Читайте також: Які історичні брами відреставрували у Львові цієї весни. Перелік

Загальна вартість робіт становила 50 тисяч гривень, з яких місто оплатило 70%, іншу частину у розмірі 12 тис. грн оплатили мешканці.

У Бюро спадщини зазначили, що Програма співфінансування реставрації історичних дверей діє з 2018 року. Згідно з нею, місто фінансує 70% робіт, а мешканці беруть на себе 30%.

Нагадаємо, що нещодавно у Львові на вулиці Костя Левицького відреставрували також соснові двері-віяло. Це внутрішні двері під’їзду, які можуть відчинятися у дві сторони. Там замінили засклення на нове, із нанесеним матовим візерунком по контуру, що нагадує візерунок плитки у під’їзді будинку. А ще реставратори встановили нові ручки, адже автентичні були втрачені.

Фото Бюро спадщини

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!