На кордонах Львівщини утворились масштабні черги з вантажівок. Що кажуть водії

5947 0
Водіям доводиться чекати на кордоні по кілька днів.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Через додаткові дозволи на міжнародні перевезення, які наприкінці листопада видала Польща, на кордоні Львівщини утворилася 14-кілометрова метрова черга з вантажівок, які чекають можливість перетнути кордон у Краківці.

Читайте також: Прямий потяг з Медики до Праги запустять у березні

Журналіст Tvoemisto.tv з’їздив до кордону та розпитав водіїв, як довго доводиться чекати на перетин кордону та яка ситуація зі сторони Польщі.

Водій Володимир Рижко чекає ще з 6:00 12 грудня, і каже, що за його досвіду, чекати доведеться ще мінімум три доби. Він додає, що простій у черзі впливає на ціну перевезення. 

«Квота вичерпана і на зараз дали квоту вже на 2020 рік. Тож пішов наплив машин. Я особисто три місяці не працював та чекав на квоту, на дозвіл, яких майже не було. Зараз мені за перерахунком квоти дали два дозволи на цей рік, і я вирішив його використати. Таких, як я, є багато», – каже він і додає, що через реорганізацію митниці з Львівської на Галицьку меншає й кількість людей, що працюють на митниці.

Воді у черзі і ночують, і харчуються. Якщо за 10 днів після того, як видали дозвіл, водій не перетне кордон, його оштрафують.

«Дозволи у мене транзитні, бо їду далі, не в Польщу. За простій не доплачують, платять просто добові за весь час. Поза чергою здебільшого ніхто не їде, працює професійна солідарність», – каже ще один водій, що стоїть у черзі з 18:00 12 грудня.

Він радить запровадити механізм як на польському кордоні: приїхати на стоянку перед кордоном, зареєструвати свій номер і автоматично на табло з’явиться номер часу перетину кордону. 

Водій має робочий день, певну кількість годин із якого він може бути за кермом (10-9 годин), а далі потрібно робити перерву, навіть якщо авто не їде, а просто стоїть. Водії з’їжджають на узбіччя, відпочивають, а їх у той час об’їжджають інші водії.

«Стоїмо вже дві з половиною доби, Їдемо з Києва на Прагу. Так довго на кордоні доводиться стояти постійно. А особливо перед Новим роком. По-перше, не було польських дозволів. На інших пунктах пропуску таке саме, хіба на Шегинях трохи менше. Але з деяким вантажем, тільки сюди їхати, бо тільки тут є фітосанітар, який працює з деревом. Зі сторони Польщі ті ж проблеми, але митниця працює швидше», – підсумовує водій.

Читайте також: Електронна черга на кордоні Львівщини. Як працюватиме та коли запустять

Цього року Польща видала українцям лише 160 тисяч дозволів на вантажні перевезення, що майже вдвічі менше, ніж роком раніше. Це спровокувало протести перевізників, а наприкінці літа вони навіть перекривали міжнародні траси.

Наприкінці листопада Мінінфраструктури України домовилося з польським урядом про додаткові 10 тисяч дозволів, тож перевізники, які довго їх чекали, тепер одночасно виїхали з вантажем.

Тарас Бабенчук


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!