Київ

На Київщині вночі побачили північне сяйво та «поцілунок» Місяця з Венерою. Що відбувається?

1372 0
Північне сяйво можна було спостерігати протягом кількох хвилин.
Фото із соцмереж

Фото із соцмереж

На Київщині 23-го квітня близько 22:00 на кілька хвилин можна було побачити північне сяйво. Незвичайне явище в небі може бути результатом сильного геомагнітного шторму, який відбувся 23-го квітня, повідомляє Space Weather Live.

Північне сяйво тривало після 22:00 протягом кількох хвилин. 

Компанія Space Weather Live займається моніторингом полярного сяйва й космічної погоди.

Синоптикиня Наталка Діденко заявила, що причина такого незвичайного для України явища – потужні магнітні бурі.

«Забобонів не шукаємо, у прикмети погані не віримо. Нехитре дослідження каже, що причиною виникнення Північного сяйва бувають магнітні бурі, які виникають через потужні викиди з Сонця», – пояснила синоптик.

Ще полярне сяйво помітили в Словаччині, у Великій Британії та Австралії.

«У дальших широтах таке буває вкрай рідко, проте – буває», – написала Діденко.

24 та 25 квітня ще спостерігатиметься підвищена геомагнітна активність, проте потроху вона йде на спад.

Незвичайне явище в небі, що нагадує полярне, могли побачити жителі – Київської, Чернігівської, Черкаської, Львівської областей, у Хмельницькому, на Івано-Франківщині, на півночі Рівненщини та Волині. Зазвичай північне сяйво спостерігають у Норвегії, Фінляндії, Швеції, Ісландії, Гренландії, Канаді, США, Шотландії, тобто на відстані відстані 20-35° від магнітних полюсів Землі одночасно на всіх довготах. Київ розташований на широті 50°.

Крім цього, вчора на небі можна було спостерігати ще одне космічне явище - зустріч Місяця та планети Венери: Місяць і Венера практично «поєдналися» одне з одним.

Зазначимо, що 26 квітня можна буде побачити ще одне явище: поряд із Місяцем можна буде побачити Марс.

 

ТЕГИ: Бровари

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!