На Львівщині зросла кількість хворих, що мають проблеми зі слухом. У чому причина

3225 0
Якщо до війни із проблемами зі слухом внаслідок травм чи вибухів зверталося кілька пацієнтів на місяць, то тепер приходить щонайменше п’ятеро на день.
Фото: onedeal.com.ua

Фото: onedeal.com.ua

Через артилерійські обстріли, вибухи від ракет чи інших установок, які цивільні та військові пережили в областях, де точаться важкі бої, у львівському Центрі слуху зросла кількість пацієнтів, що мають проблеми зі слухом. Найчастіше у людей виникають акобаротравми, коли уражається слуховий нерв. Про це у День збереження слуху, яке відзначають сьогодні, 31 травня, у коментарі Тvoemisto.tv повідомив завідувач Центру слуху Другого ТМО Львова Петро Павлюк.

«Якщо раніше, до війни, із проблемами зі слухом внаслідок травм чи вибухів зверталися одиниці пацієнтів на місяць, то тепер приходить щонайменше по п’ятеро на день. У більшості з них акобаротравма, яка виникає при артобстрілах, вибухах і вражає слуховий нерв. Також люди, які приїхали з інших областей, чи військові, крім поранень, мають вушні шуми, розірвані барабанні перетинки», – каже він.

Читайте також: Можливе поширення всіх інфекцій. Епідеміологиня про хвороби під час війни

За його словами, чимало пацієнтів, які отримали проблеми зі слухом, є також і серед місцевого населення. Частина з них – після перенесеного коронавірусу, ще частина серед тих, хто придбав зброю для самозахисту, але через неправильне використання отримав проблеми зі слухом.

«Люди купують зброю і намагаються навчитися стріляти, та часто роблять це у невідповідних умовах, не у тирах та без захисних навушників. Оскільки будь-яка сучасна зброя дуже «голосна», її неправильне використання може призвести до проблеми зі здоров’ям», – додає завідувач Центром слуху.

Більшість пацієнтів, які мають проблеми зі слухом, – це молодь. Наймолодшому було лише два роки. Також дуже часто у тих, хто пережив вибухи та травми через війну, спостерігається головокружіння. Аби дослідити органи рівноваги та знайти причину головокружінь, у Центрі слуху використовують відеоністагмографію.

Читайте також: Чи можливе поширення мавпячої віспи на Львівщині. Пояснення

Оскільки при акобаротравмі уражається слуховий нерв, то, за словами Петра Павлюка, дуже важливо у перші години людині надати протиневротичну терапію (гормони, судинорозширюючі препарати). Якщо цього не зробити, людина може отримати інвалідність на все життя – частково або повністю втратити слух чи жити із шумами все життя. Аби так не трапилося, людям, які хочуть навчитися стріляти, радять це робити лише у спеціалізованих та обладнаних приміщеннях, де їм нададуть навушники.

Додамо, щоб потрапити у Центр слуху, що на вул. Лемківській, 28, на консультацію, необхідно мати скерування від сімейного лікаря або лікаря-отоларинголога з будь-якого медичного закладу.

Нагадаємо, що про те, спалахів яких інфекційних хвороб можна очікувати в умовах війни на Львівщині, як убезпечити себе та своїх рідних від цих небезпечних недуг та яка профілактика найдієвіша.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!