На Львівщині для потреб переселенців можуть викупити понад 1200 квартир

5114 0
Через відкриті джерела з усіх охочих представників будівельного бізнесу зібрали інформацію про готові або майже готові непродані квартири. Йшлося лише про нове будівництво.
Фото: politeka.net

Фото: politeka.net

На Львівщині напрацьовують механізми викупу житла для потреб внутрішньо переселених осіб. Станом на сьогодні Львівська ОВА отримала інформацію про 55 житлових багатоквартирних будинки і 1221 квартиру, які можна викупити. До кінця місяця сподіваються, що вже будуть відомі джерела викупу та те, якою буде процедура. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив начальник управління регіонального розвитку Львівської ОВА Вадим Табакера.

«Із попередніх напрацювань розумію, що буде Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Через цей фонд фінансуватимуть проєкти для будівництва/придбання житла, для пільгового кредитування юридичних/фізичних осіб, надання молодим сім’ям/одиноким молодим громадянам довгострокових пільгових кредитів для будівництва чи реконструкції. Замовником або покупцем може бути фонд чи його структурні підрозділи, які є в кожній області», – пояснює він.

Читайте також: Українці можуть повідомити про пошкоджене під час війни майно через «Дію». Як це зробити

Зводитимуть таке житло за типовими проєктами із врахуванням сучасних технологій швидкого будівництва. Вартість одного квадратного метра, ураховуючи роботи, не повинна перевищувати граничну, яку ще мають визначити. Вона буде варіюватися залежно від локацій – приміром, чи це обласний центр, чи інший населений пункт. А от, як будуть наповнюватися установи, які акумулюватимуть в себе ці фінансові ресурси, – за рахунок державного бюджету чи донорських коштів – інше питання.

Нині на Львівщині через відкриті джерела з усіх охочих представників будівельного бізнесу зібрали інформацію про готові або практично готові непродані квартири. Йшлося лише про нове будівництво, не про будинки в селі чи вторинний ринок.

«Є різні пропозиції – від 350 доларів за кв. метр недобудованого житла до 1200 за кв. метр – це готове під ключ. Середня ціна – 550-600 доларів – у таких містах, як Стрий, Золочів, Самбір, Червоноград, Буськ. Така ціна несуттєво перекриває видатки забудовника на зведення і частково дає рентабельність. Для бізнесу добре, бо вони поповнюють обігові кошти і продовжують проєкти, по яких працювали раніше, і для держави – бо економимо час і розміщуємо переселенців», – додає Вадим Табакера.

Читайте також: Панельки чи префаби. Яке житло слід будувати для переселенців

Щодо порядку розміщення внутрішньо переміщених осіб, то діє постанова кабміну від 2019 року шодо порядку взяття на облік і розміщення ВПО. Після 24 лютого, додає він, постанова потребує коригувань, утім регулює всі процедури – звідки формується житловий фонд, яким чином житлова комісія приймає переселенців на облік, як формується черга і як їх розміщують.

Громада бере на себе основні функції. Там мають поставити людей на облік, супроводжувати і ставити на житлову комісію в чергу. Наразі механізм ще напрацьовує уряд, в Львівській області лише затвердили програму реалізації пріоритетних інфраструктурних проєктів, яка регулює питання щодо ремонт, реновації закладів соціальної сфери державної, комунальної форм власності. В основному, це гуртожитки, які планують відремонтувати.  

Нагадаємо, що у Дрогобичі, що на Львівщині, готові побудувати нові багатоповерхівки для переселенців. У мікрорайоні вулиці Євгена Коновальця є можливість спорудити кілька багатоквартирних будинків, аналогічно на вул. Пилипа Орлика. Загалом місто може забезпечити побудову понад 15 тис. нових осель для внутрішньо переміщених осіб. А у Львові 7 квітня розпочали облаштовувати перше контейнерне містечко для тимчасового перебування українців, які змушені евакуюватись із гарячих точок. 

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!