На Львівщині до програми «Доступні ліки» включили більш ніж 350 препаратів. Як їх отримати

1566 0
На Львівщині є 792 аптеки, які відпускають «Доступні ліки» за договором з НСЗУ.
ілюстративне фото: Волинські новини

ілюстративне фото: Волинські новини

За програмою «Доступні ліки» мешканці Львівської області можуть отримати 354 лікарських засобів безоплатно або з невеликою доплатою. Кількість аптек в області, де можна отримати ліки за електронним рецептом сягає 791. Про це Тvoemisto.tv повідомили в НСЗУ.

Читайте також: Які препарати від бронхіальної астми можна отримати безкоштовно. Перелік

Серед 354 лікарських засобів, які з 1 жовтня включили у програму «Доступні ліки» входять:

  • 198 – серцево-судинні хвороби;
  • 51 –діабет ІІ типу;
  • 27 – профілактика інсультів та інфарктів;
  • 16 – бронхіальна астма;
  • 30 – розлади психіки та поведінки;
  • 27 – епілепсія;
  • 5 – нецукровий діабет.

 

Загалом за цей рік пацієнтам Львівщини лікарі виписали більше 716 тис. електронних рецептів за цією програмою. Необхідні ліки видали за 632 тис. рецептів.

Найбільше рецептів у Львівській області виписали за такими групами, як серцево-судинні захворювання (497 тис.), цукровий діабет II типу (126,6 тис.), профілактика інфарктів та інсультів (68,2 тис.), бронхіальна астма (23,6 тис.), психічні розлади, епілепсія (925), ревматичні хвороби (106), нецукровий діабет (60).

Читайте також: В Україні збільшили фінансування за лікування хворих із Сovid-19

За словами директорки Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яни Возниці, на Львівщині вже є 792 аптеки, які відпускають «Доступні ліки» за договором з НСЗУ. Серед них є й сільські, а це означає, що людям із хронічними хворобами не обов'язково їздити за своїми ліками до міста.
 
«До програми реімбурсації постійно включають нові нозології: тепер там не лише ліки від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми і діабету ІІ типу, а й препарати для профілактики інфарктів та інсультів, ліки від психічних розладів, епілепсії, ревматичних хвороб. Усе більше пацієнтів отримують їх безоплатно чи значно дешевше без навантаження на гаманець», – каже Мар’яна Возниця.
 

Лікарські препарати з реєстру програми «Доступні ліки» можна отримати винятково за електронним рецептом.

Щоб отримати препарати за програмою «Доступні ліки», потрібно:

Звернутись до лікаря, який випише електронний рецепт на ліки. Це може бути сімейний лікар, ендокринолог або сімейний лікар, якщо йдеться про цукровий діабет, психіатр, якщо йдеться про ліки при розладах психіки та поведінки, а у випадку епілепсії — невролог або психіатр.

В електронному рецепті буде зазначена міжнародна непатентована назва препарату – діюча речовина.

На телефон надійде смс з номером рецепту, який необхідно назвати в аптеці. Якщо у людини немає мобільного телефону, лікар надасть інформацію про рецепт на папері.

Електронний рецепт можна отримати без особистого прийому у лікаря. Але дистанційні комунікації потрібно узгодити з лікарем заздалегідь.

Прийти до аптеки, яка бере участь у програмі, назвати номер рецепту та обрати потрібні ліки. Знайти аптеки допоможе мапа з аптеками на дашборді НСЗУ – «Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів».

Читайте також: В Україні створили онлайн-мапу аптек з безкоштовними ліками

Загалом НСЗУ за цей рік уже відшкодувала аптекам Львівщини понад 125 млн грн, і це рекорд серед областей.

Нагадаємо, з 1 листопада 2021 року Національна служба здоров’я України платитиме за одну команду, яка надає допомогу пацієнтам з Covid-19 у стаціонарі медзакладу, 634 330 гривень. Тариф зріс на 56 тисяч гривень.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!