На Львівщині дві санаторні школи трансформують у наукові ліцеї. На черзі – ще дві

1597 0
Перехідний період для перетворення шкіл триватиме до 2027 року.
Фото: НУШ

Фото: НУШ

Санаторну школу у Винниках та санаторну школу №1 ім. Богдана-Ігоря Антонича у Львові перетворюють у наукові ліцеї. Наразі таке рішення підтримала комісія з питань комунального майна Львівської обласної ради, далі – голосування на сесії. Трансформація ще двох шкіл санаторного профілю – у Бориславі та Сокалі наразі на паузі.

Джерело: голова комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської облради Іванна Герус у коментарі Tvoemisto.tv

За словами голови профільної комісії ЛОР Іванни Герус, санаторні школи у Львові та Винниках зараз на стадії повноцінного перетворення. Раніше було рішення про створення у них п’ятих ліцейних класів, набір на які відбувався напередодні цього навчального руку. Це стало таким собі початком трансформації.

Читайте також: На Львівщині 100 шкіл трансформують у ліцеї

«Після того, як сесія проголосує рішення про перетворення шкіл, для них буде певний перехідний період. Ми не можемо дітей вигнати на вулицю, тому буде графік до 2027 року, щоб всі діти змогли довчитися. Тобто у змішаному режимі одночасно функціонуватимуть класи санаторного типу і наукового ліцею. Можливо, ми їм зможемо запропонувати якісь інші варіанти, але найімовірніше ті класи, які ще є санаторними, мають випуститися або їх треба перевести в інші школи. Крім того, створення наукового ліцею – це не просто змінити назву. Потрібно змінювати чимало документації, також напрацювати програму, яким чином ліцей буде співпрацювати з вишем», – пояснила вона.

Зазначимо, що ліцей у Львові співпрацюватиме з Національним університетом «Львівська політехніка». Раніше повідомляли про запуск набору у 5-й клас цього закладу. Новостворений ліцей у Винниках працюватиме спільно з Львівським національним університетом ім. Івана Франка. Для такої співпраці вже підписані меморандуми.

Водночас ще дві санаторні школи – у Бориславі та Сокалі поки продовжують свою роботу. У Львівській обласній раді обговорюють ідеї, як правильно трансформувати ці установи, оскільки, зі слів Іванни Герус, це не обов’язково має бути науковий ліцей, профіль може бути іншим.

«Наразі школи у Бориславі та Сокалі продовжують працювати як санаторні. Ми плануємо туди ще виїхати, обговорити ідеї. Наприклад, у Сокалі немає сенсу створювати просто науковий ліцей, бо там вже є досить потужні такого типу заклади. Тому маємо створити щось таке, аби в загальній структурі воно було справді потрібним і конкурентним. Натомість у Бориславі питання в тому, що це не є місто, наприклад, як Дрогобич, куди все з’їжджається, тому там теж варто раціонально продумати концепцію», – сказала Іванна Герус. 

Читайте також: У школах Львова переносять осінні канікули

Щодо персоналу, який працюватиме у новостворених ліцеях, все залежатиме від кваліфікації вчителів. Герус зауважила, що на Львівщині є потреба у працівниках освіти, тому будуть намагатися зробити так, щоб люди не залишилися без роботи.

Нагадаємо, планували, що на Львівщині з’явиться три наукових ліцеї. Один з них створять на базі санаторної школи у Бориславі, ще один – на базі львівської санаторної загальноосвітньої школи №1, третій – на базі Винниківської санаторної школи. Ліцей у Львові матиме хіміко-біологічний профіль, а у Винниках – інформаційно-технологічний. Щодо наукового ліцею у Бориславі, то його створять, поєднавши санаторну школу обласного підпорядкування та Бориславську гімназію.

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!