На Львівщині відкрили храм, який понад 10 років був зачинений

2219 0
Дерев`яну церкву у селі Дубрівка збудували у 1680 році. На її місці у 1928 році збудували ту, що стоїть дотепер, теж дерев’яну, імовірно, з використанням частин старої церкви.
Фото: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Фото: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

На Львівщині у селі Дубрівка Самбірського району громада Греко-католицької церкви отримала у власність храм Святого Василія Великого. Про це йдеться у розпорядженні голови Львівської облдержадміністрації Максима Козицького від 17 січня 2022 року.

«Повернути безоплатно у власність релігійній організації «Релігійна громада Української Греко-Католицької Церкви в селі Дубрівка Самбірського району Львівської області» культову будівлю – храм Святого Василія Великого у с. Дубрівка Самбірського району Львівської області», – йдеться у тексті документа.

Як повідомляли на сайті Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, більше 10 років Храм Святого Василія Великого у селі Дубрівка на Самбірщині був зачинений, а місцеві парафіяни громади УГКЦ молилися біля храму просто неба. До 1946 року будівля перебувала у власності УГКЦ. Тоді радянська влада відібрала храм та передала його Російській Православній Церкві. У 1994 році церкву віддали у почергове користування УГКЦ та УАПЦ, але православна громада не допустила греко-католиків до богослужінь. За рішенням ЛОДА у 1997 році церква перейшла в одноосібне користування православної громади.

Згодом, у 2009 році, громада УАПЦ збудувала у селі новий храм Різдва святого Івана Хрестителя, а церкву святого Василія Великого зачинила. Відтоді у храмі не проводили жодного ремонту, через що давня будівля почала руйнуватися і ззовні, і всередині.

Водночас громада УГКЦ з 2016 року зверталася у суди різних інстанцій, щоб їм передали храм у користування.

Додамо, що дерев`яну церкву у селі Дубрівка збудували у 1680 році. На її місці у 1928 році збудували ту, що стоїть дотепер, теж дерев’яну, імовірно, з використанням частин старої церкви. Храм не занесений в державні та місцеві реєстри як архітектурна пам’ятка.

Фото з сайту m-a-d-m-a-x.livejournal.com



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!