Хто дав дозвіл та чи оскаржуватимуть будівництво дороги до Страдча

15534 0
Ділянка, де ведуть роботи, входить до складу транскордонного українсько-польського біосферного резервату «Розточчя».
Фото ілюстративне: pmg.ua

Фото ілюстративне: pmg.ua

Яворівська РДА звернулась до правоохоронних органів щодо будівництва дороги біля Страдчу. Як розповів Tvoemisto.tv заступник голови ЛОДА Юрій Бучко, жодних дозволів на будівництво чи її реконструкцію компанії, яка це зараз робить, не давали. 

Натомість у ТзОВ «Керамбуд», що веде роботи поруч із Страдецькою горою, переконують, що лише ремонтують дорогу і погодження їм на це надали Порічанська сільська рада та Івано-Франківська селищна рада. 

«Вказана територія перебуває в користуванні комбінату. Нового будівництва там не ведуть. Ремонт же відбувається за результатом рішення органів місцевого самоврядування. Щоби зберегти дороги цих населених пунктів, уклали договір між комбінатом та ТзОВ «Керамбуд», – розповів у коментарі Tvoemisto.tv адвокат ТзОВ «Керамбуд» Василь Медвідь.

Читайте також: На Львівщині збудують дворівневу розв'язку та об'їзну до Стрия

Як повідомляла напередодні парафія Успення пресвятої Богородиці в Страдчі, у лісі, біля Страдецької гори, щоденно чулися роботи бензопил та важкої техніки.

«З’ясувалося, що відбувається вирубка лісу на лісовій дорозі та насипання нової дороги. Отець Михайло Нискогуз із нашої парафії надіслав численні звернення до контролюючих органів, лісові господарства та органи державного самоврядування. Стало відомо, що ведеться будівництво об’їзної дороги для доїзду та обслуговування кар’єру Великопільського родовища пісків. Відповідно, введення в експлуатацію цієї дороги унеможливить проведення шкільних екскурсій та багатьох заходів, які проводяться для дітей та молоді», – йдеться в листі.

Створення цієї дороги завдасть, за словами пароха парафії о. Івана Колтуна, непоправної шкоди природі Українського Розточчя й міжнародному іміджу України, бо ділянка, де ведуть роботи, входить до складу транскордонного українсько-польського біосферного резервату «Розточчя».

Читайте також: Львів’янам пропонують допомогти побудувати Північну об’їзну міста. Як долучитися

Серед порушень будівництва, про які дізналася парафія у відповідях на інші листи, йдеться про те, що ліс, у якому ведеться незаконна вирубка дерев та насипання дороги, є у державній власності. Всі рішення щодо нього приймає Львівська ОДА.

Водночас, як повідомили у ЛОДА з посиланням на заступника голови Юрія Бучка, до департаменту дорожнього господарства адміністрації не надходила для погодження проєктна документація щодо будівництва, реконструкції дороги на території Порічанської сільської ради Яворівського району. Також ЛОДА та її структурні підрозділи, зокрема департамент екології та природних ресурсів, не погоджував вирубку у кварталах 14, 15, 16 Великопільського лісництва.

У свою чергу адвокат ТзОВ «Керамбуд» Василь Медвідь стверджує, що ремонт дороги не завдасть шкоди Страдчівській горі, бо відстань між горою і кар’єром – 5 км.

«Дорога, куди буде виїжджати транспорт, є дорогою загального користування. Проїзд не вплине на гору чи екологічну ситуацію. Окрім цього, відбувається зачистка лісової дороги працівниками лісокомбінату, які мають лісорубні квитки і працюють згідно з нормами чинного законодавства», – додає він.

Читайте також: В Україні назвали нову вартість платної дороги зі Львова до Краківця

Однак, як уточнив у коментарі Tvoemisto.tv заступник голови ЛОДА Юрій Бучко, сільська та селищна ради дали дозвіл на користування дорогою, а дозволів на будівництво чи реконструкцію в адміністрації нема. Наразі це питання продовжать вивчати. Водночас до правоохоронних органів вже подала заяву Яворівська районна державна адміністрація. 

Додамо, що за даними You Control, кінцевими бенефіціарними власниками ТзОВ «Керамбуд» є Богдан Козак та Сергій Медведчук, рідні брати депутатів Верховної Ради України від ОПЗЖ Тараса Козака та Віктора Медведчука.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!