На Львівщині побільшала кількість онкохворих. Причини

7165 0
Із запровадженням карантинних обмежень люди рідше приїздили для обстеження.
Фото: belchonock/Depositphotos

Фото: belchonock/Depositphotos

У світі відзначають День боротьби з раком. Так, лише на Львівщині за минулий рік захворюваність на онкохвороби зросла на 8%, хоч до того показники не піднімалися вище 3-4%. Про це під час брифінгу сьогодні, 4 лютого, повідомив генеральний директор Львівського онкологічного регіонального діагностичного центру Ігор Ковальчук.

За його словами, причиною росту захворюваності став карантин, адже із запровадженням обмежень та ізоляції люди рідше приїжджали на обстеження.

Читайте також: Дзвін переможця. У львівській лікарні від лейкемії одужують понад 90% дітей

У 80% випадків пацієнти звертаються з першою і другою стадією онкозахворювання, проте у 20% все ж є занедбані стани. Наприклад, на облік у 2021 році у Львівському онкологічному регіональному діагностичному центрі стали понад 8 тисяч онкохворих. Загалом лікування у Центрі пройшли та зараз перебувають 89 тисяч пацієнтів, що змушені періодично приходити планові огляди.

Що стосується раку молочної залози, яка є лідером серед онкозахворювань у жінок, то минулого року виявили 800 нових випадків.

Читайте також: Дзвін переможця. У львівській лікарні від лейкемії одужують понад 90% дітей

«Найбільше випадків захворювання саме на рак грудної залози. Але у онкоцентрі працюють чотири мамографи, завдяки яким можна діагностувати рак на ранній стадії. Оперативне лікування в таких випадках триває 15-20 хв і в той же день жінку відпускають додому», – каже Ігор Ковальчук.

Нагадаємо, що в Україні запровадили день людей з історією раку, який будуть відзначати щорічно в першу неділю червня. Відповідний указ Президента України Володимира Зеленського затвердили на засіданні уряду у грудні минулого року.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!