На Львівщині почастішали випадки виявлення СНІДу

1438 0
Станом на початок січня на Львівщині на обліку перебувають 3946 ВІЛ-інфікованих людей, з яких у 1426 діагностували СНІД.
фото: chitalnya.com

фото: chitalnya.com

Європейське регіональне бюро ВООЗ оприлюднило дані про поширення ВІЛ/СНІДу в Україні. Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Так, у середньому по Україні рівень поширеності ВІЛ-інфекції становить 326 випадків на 100 тисяч населення. Водночас на Львівщині цей показник значно менший – 157,6 випадків на 100 тис. населення.

Читайте також: На Львівщині за рік побільшало ВІЛ-інфікованих

Утім темп приросту захворюваності на Львівщині, за даними за 2016-2018 роки, зменшився лише на 2,2%. Та водночас зріс темп приросту захворюваності на СНІД – на 4,2%.

«Це свідчить про недовиявлення пацієнтів з безсимптомним перебігом ВІЛ-інфекції та запізніле діагностування вперше виявлених випадків ВІЛ-інфекції у термінальній стадії», – кажуть в ЛОДА.

Торік уперше в житті діагноз ВІЛ-інфекція встановили 475 мешканцям Львівщини, серед них хворі у IV стадії ВІЛ-інфекції (стадії синдрому набутого імунодефіциту – СНІДу) – 248 людей.

Окрім того, серед хворих на ВІЛ/СНІД надалі поширюється легеневий туберкульоз, що стає причиною смертності серед інфікованих.

Читайте також: Чи можна заразитись туберкульозом у трамваї? Репортаж із Центру легеневого здоров'я

Щодо поширення захворювання серед дітей, то у 2019 році у 64 ВІЛ-позитивних вагітних жінок відбулися пологи. У Львівському обласному центрі громадського здоров’я станом на початок січня 2020 року на офіційному обліку в педіатра перебувають 269 дітей, з яких 66 дітей – із підтвердженим ВІЛ-статусом (у 20 дітей – стадія СНІДу).

У ЛОДА додають, що ВІЛ-інфекція вражає найбільш працездатні та репродуктивні вікові групи населення (25-49 років), на яку припадає 79,1% нових випадків у віці 15 років і старші.

ТЕГИ: ВІЛ/СНІД

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!