На Львівщині у хворих на коронавірус дітей стали виявляти цукровий діабет

4680 0
У лікарні ОХМАТДИТ серед хворих на коронавірус дітей виявили два випадки цукрового діабету.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Серед пацієнтів львівської дитячої лікарні ОХМАТДИТ, яких лікували від коронавірусу, виявили два випадки цукрового діабету. Наскільки Covid-19 пов’язаний з цим захворюванням до кінця не доведено, проте певний взаємозв’язок все ж може бути. Про це Тvoemisto.tv розповів заступник головного лікаря Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» з хірургічної роботи Богдан Мальований.

Читайте також: У львівському ОХМАТДИТі пролікували майже пів тисячі дітей із Сovid-19

«Щоб такий взаємозв’язок чітко пов’язувати, потрібні клінічні наукові дослідження. У нас були два випадки серед хворих дітей, в яких після перенесеного Covid-19 вперше виявили цукровий діабет», – каже Богдан Мальований.

Серед інших ускладнень, що можуть виникнути в дітей, які були хворі на Covid-19, це синдром Кавасакі. Його виявили вже у 15-ти дітей в області.

Загалом, за словами Богдана Мальованого, у лікарні ОХМАТДИТ від коронавірусної інфекції з початку пандемії вже пролікували близько 490 дітей. Зараз на Львівщині кількість хворих із коронавірусом дітей зменшується. Зокрема, на сьогоднішній ранок в лікарні ОХМАТДИТ було 8 дітей з підозрою на Covid-19 і лише у 4 з них діагноз підтверджений.

«Справді, кількість дітей, хворих на коронавірус, зменшується. Таку тенденцію спостерігаємо вже другий тиждень. Стан тих діток, які зараз знаходяться у лікарні, середньої важкості, а у реанімації, так би мовити важких, немає. Що стосується віку дітей, в яких виявили або підозрюють коронавірус, то він різний – від одного до 14 років. Здебільшого, коронавірус діти підхопили у дорослих – батьків або родичів», – додає лікар.

Як зазначив Богдан Мальований, діти, які перехворіли на коронавірус, повинні ще певний час спостерігатися у сімейних лікарів, а також періодично робити аналізи крові, у тому числі щодо показників згортання крові.

Читайте також: Вони теж хворіють. Яким є портрет дитини з Сovid-19 на Львівщині

Нагадаємо, у дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ від початку пандемії пролікували майже пів тисячі дітей із Covid-19, 15 дітей із синдромом Кавасакі. Чимало дітей, яких лікують тут, мають супутні захворювання. Серед супутніх патологій – цукровий діабет, гематологічні, ендокринні патології, вроджені вади сечовидільної системи, ниркова недостатність.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!