На Львівщині відновили енергопостачання та Байден пообіцяв Україні новітнє ППО. Підсумки доби

2250 0
Нині 11 жовтня та 230 доба героїчного протистояння російській агресії.

Ракетний удар по Львову. О 07:27 розпочалася повітряна тривога, яка тривала до 12:30. На Львівщині та у Львові зафіксували вибухи на об’єктах критичної інфраструктури. Загалом 15 ракет атакували місто та область.

Через обстріли електропідстанцій у більшій частині міста Львова і частково в області було відсутнє електро- і водопостачання.

Понад 80% світлофорів не працювало. Також у Львові повідомляли про відсутню подачу гарячої води та труднощі зі стільниковим зв’язком. У місті було відключене вуличне освітлення і гучномовці. Зокрема, у Сихівському, частині Личаківського і Галицького районах.

Як повідомив увечері очільник Львівської ОВА Максим Козицький, після ранкових ударів 10 жовтня по об’єктах критичної інфраструктури у Львові майже повністю відновили електропостачання, також світло повернули у 90% населених пунктів, які без нього залишились через обстріли по електропідстанціях. Крім того, водопостачання у Львові відновили на 70%.

Максим Козицький порадив мешканцям придбати радіоприймачі на батарейках, аби мати постійний доступ до інформації.

Натомість очільник «Укренерго» Володимир Кудрицький попередив, що протягом декількох днів, ремонтникам для забезпечення стабільного енеропостачання, будуть неохідні віялові відключення.

На цю ж тему: Ракетний удар по Львову. Онлайн-трансляція

Що робити без світла, газу та тепла. Перелік необхідних речей.  На випадок тривалого відімкнення електроенергії експерти радять підготувати, ліхтарики з міцним акумуляторами, свічки, сухий спирт, портативну газову плиту, а також завчасно подбати про перекус, зокрема жуйки та відпочити.

Вибухи в Києві. Вранці 10 жовтня під час масштабної повітряної тривоги у центрі столиці пролунали щонайменше 2 вибухи. Пізніше стало відомо про прильоти в чотирьох районах столиці − Шевченківському, Святошинському, Голосіївському, Деснянському.

За даними Київської міської військовій адміністрації, 6 людей загинули, 51 людина постраждала. Пошкоджено понад 70 об’єктів. Зокрема, житлові будинки (45), об’єкти критичної інфраструктури та ЖКГ (5), заклади освіти (6), заклади соціальної сфери (2), заклади культури (6), заклади охорони здоров’я (5), адмінбудівлі (2).

Серед закладів освіти та культури, то під час масованого ракетного удару в Києві постраждали Національний університет ім. Т. Шевченка, музей Ханенків, музей ім. Т. Шевченка, парк ім. Т. Шевченка.

Крім того, постраждали будівлі Центрального вокзалу та Консультативної місії Європейського Союзу.

На цю ж тему: Ракетні атаки росії та масштабні руйнування. Головні події дня у Києві

Зазначимо, у понеділок вранці по всій материковій частині України було оголошено повітряну тривогу. Вибухи лунали також у Київській, Хмельницькій, Житомирській, Івано-Франківській, Рівненській, Сумській, Тернопільській областях, а також в Одесі, Харкові, Миколаєві, Запоріжжі.

Загалом, унаслідок вчорашніх ранкових ударів по Україні 10 жовтня загинули щонайменше 11 людей, ще 87 – зазнали травмувань. У Національній поліції кажуть, що це був наймасовіший ракетний обстріл України.

Схема завданих по Україні ударів

Удар по Буршинській ТЕС. Під час масових російських обстрілів по території України чотири ракети влучило у відкритий розподільчий пристрій Бурштинської ТЕС. Як повідомила голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук, на місці була пожежа, проте станом на 16:39 її було ліквідовано.

За словами Онищук, в енергомережі різко знизилася напруга, обленерго регулює енергопостачання, проте споживачів області повністю забезпечено електрикою.

Фото: Україна молода

Байден, Генасамблея ООН, дипломати. Президент США Джо Байден у розмові з президентом Володимиром Зеленським пообіцяв надати Україні передові системи ППО.

Як йдеться у заяві Білого дому, Байден під час розмови висловив своє засудження ракетних ударів, завданих Росією по Україні, в тому числі по Києву, та висловив співчуття рідним і близьким загиблих і поранених у результаті цих безглуздих атак.

Сам Зеленський назвав розмову з Байденом продуктивною.

Як зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, ніхто з його західних колег не говорив про переговори з Росією, телефонуючи у понеділок після російських ракетних ударів.

«Ніхто не наважився на це. Ми хоч і дипломати, але ми останніми днями, коли хтось намагається сказати слово переговори, просто затикаємо рота. Тому що після того, що зробила Росія, висновок тільки один – російській ракети і є відповідь Росії на переговори. І ми чітко кажемо це деяким країнам, які намагаються про це говорити», – сказав Кулеба.

На екстреному засіданні Генеральної асамблеї ООН посол України в ООН Сергій Кислиця засудив Росію як «державу-терориста».

«Росія вкотре довела, що є терористичною державою, яку необхідно стримувати найсильнішими способами».

«Росія зараз намагається зробити все можливе, щоб повернути нас у 1930-ті роки, коли Гітлер знищував суверенні нації шляхом вторгнення, фальшивих референдумів та аншлюсу.

І ми зараз знаходимося на переломному етапі, коли ООН або відновить свій авторитет, або зазнає остаточного краху».

Ситуація на фронті. ЗСУ відбили атаки окупантів на Бахмут, Бахмутське, Майорськ, Соледар та Первомайське. Противник не здатен зупинити успішний контрнаступ Сил оборони на Харківському та Херсонському напрямках, тому намагається залякати та посіяти паніку серед населення України.

Мобілізація та перекидання противником резервів, також не дають можливості здолати супротив захисників і захисниць нашої країни.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!