На Львівщині зафіксували перший цього року випадок кору. Симптоми та як вберегтися

3074 0
Жінку госпіталізували зі скаргами на підвищення температури тіла.
Фото: Shutterstock

Фото: Shutterstock

В п'ятницю, 19 травня, до Львівської обласної інфекційної лікарні госпіталізували 54-річну жінку, у якої діагностували кір. Про це повідомила у коментарі Tvoemisto.tv головна епідеміологиня Львівщини Наталія Іванченко-Тімко.

За її словами, жінку госпіталізували зі скаргами на підвищення температури тіла і наявність рясних висипань. Відповідно лікарі при огляді запідозрили кір. На дослідження від жінки відібрали матеріал, зокрема кров. Діагностували кір.

Жінка перебувала певний час у Польщі та повернулась в Україну зараженою. Після цього вона контактувала з чоловіком та двома дітьми. Родину провакцинували проти кору, за ними встановили медичне спостереження.

Жінка наразі у задовільному стані, її виписали у стаціонар.

Зазначимо, що кір – одне з найзаразніших захворювань у світі. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, захворіють. Вірус кору передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом. Щоб заразитися, достатньо вдихнути найдрібніші краплі слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого, чи доторкнутися до предмета, забрудненого збудником. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Найвразливішими до кору є діти до року, проте кір загрожує всім невакцинованим людям. У групі ризику і невакциновані дорослі, у яких кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

Симптоми 

Між зараженням і появою перших симптомів проходить 10-12 днів. Далі кір проявляється різними симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювання. Характерний для кору червоний висип з'являється  на четвертий-п’ятий дні хвороби. Спочатку на шкірі голови й обличчя, а згодом по всьому тілу. Хвороба із симптомами триває від чотирьох тижнів і довше. Кір може ускладнюватися пневмонією, отитом, запаленням мозку (енцефаліт), іншими серйозними захворюваннями.

Як вберегтися

Специфічного лікування від цієї хвороби досі немає. Дотримання здорового способу життя, підтримка «загального імунітету» теж не захищають від кору (як і від інших інфекційних хвороб).

Курс щеплення проти кору складається з двох доз вакцини. У 12 місяців дитині роблять перше щеплення від кору, а в 6 років – планову ревакцинацію. Дорослі мають отримати дві дози вакцини з мінімальним інтервалом у 28 днів. В Україні щеплюють бельгійською вакциною «Пріорикс». Ця вакцина забезпечує імунітет одразу від трьох захворювань: кору, паротиту (свинки) та краснухи.

Нагадаємо, що цього року в Україні очікувався новий спалах кору. Головна причина – недостатнє охоплення щепленнями.

Наталія Вареник

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!