На Личаківському кладовищі ексгумували останки 65 людей

1272 0
Скоріше за все, це поховання після Другої світової війни.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

На Личаківському військовому кладовищі триває ексгумація давніх поховань. Фахівцям Меморіально-пошукового центру «Доля» вдалося віднайти останки 65 людей. Про це повідомила пресслужба ЛМР.

Зі слів директора департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Євгена Бойка, за зовнішніми ознаками це поховання, які були здійсненні після Другої світової війни. Частина останків збереглися повністю, інші – лише частково.

«Про давні поховання було відомо давно. Однак питання ексгумації є складним, воно вимагає якісної дослідницької роботи, обґрунтування та часу на погодження. Широкомасштабне вторгнення росіян в Україну також стало вагомою причиною для ексгумації – на Марсовому полі проводиться поховання наших загиблих Героїв, а війна, на жаль, все ще триває. Тож місце для їх гідного поховання повинне бути належно підготовлене. Після проходження усіх процедур, були отримані дозволи від Міністерства культури України та органів місцевого самоврядування», – пояснює посадовець.

Читайте також: На Личаківському кладовищі почали ексгумацію давніх поховань, зокрема радянських 

На території, де проводять ексгумацію, було кладовище часів Першої світової війни. Знайдені поховання будуть перенесені поруч, на поля №84 та №85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс. Натомість решти з радянських часів (1944 – 1950-ті) зберігатимуть у спеціальному депозитарії до прийняття подальших рішень. 

Нагадаємо, що місто планує оголосити міжнародний архітектурний конкурс на будівництво такого Меморіального комплексу. Загалом тут хочуть облаштувати меморіальну площу та сквер пам’яті. Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев сказав, що місто вже на фінальній стадії формулювання технічного завдання.

Загалом цей комплекс створять з врахуванням у мінімалістичних і стриманих ландшафтних рішень, які втілюватимуть місце тиші, роздумів та пам’яті. Комплекс міститиме сквер пам’яті, меморіальну площу та громадський простір. Разом з авторами меморіалу Небесної Сотні місто напрацювало концепцію поховань, керуючись аналогами закордонного досвіду мілітарних поховань, і враховуючи українські традиції. Зокрема, йдеться про козацький хрест, форма якого характерна для таких поховань. Серед інших важливих елементів, які будуть на меморіальному комплексі, – сквер пам’яті.

Зазначимо, що «Марсове поле» є продовженням Личаківського кладовища, де поруч із військовими УПА на початку війни почали ховати новітніх Героїв російсько-української війни. 

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!