На Меморіалі Героїв Небесної Сотні у Львові висадили чорні сосни. Фото, відео

2590 0
8 років ці дерева жили в київському розсаднику, а перед тим десять – у голландському.
фото дар

фото дар'ї кучер

На алеї Меморіалу Героїв Небесної Сотні сьогодні, 21 грудня, висадили чорні сосни, які напередодні привезли з розсадника з-під Києва. Загалом там планують висадити 8 дерев і 8 кущів, а сосни – єдине, що можна тут посадити. Інші ж дерева можуть закривати панораму, і сквер втратить свою унікальність та сенс.

«Чорна сосна зовні має темніший стовбур, насиченішу хвою і така ж росте поруч – в парку «На валах», 100-річна. Думаю, команду архітекторів саме вона надихнула обрати такий вид. Два роки шукали сосни, які вже порядного розміру і такі, щоби нормально пережили пересадку. Тому вони мали бути дуже якісні, вирощені спеціально з нуля», – повідомила під час стріму Tvoemisto.tv керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова.

Читайте також: Коли біля Меморіалу Небесної Сотні у Львові висадять заплановані сосни

Це – завершальний етап проєкту з облаштування Меморіалу, а вартість посадки одного такого дерева обійдеться орієнтовно у 50 тисяч грн.

«20-30 тисяч коштує одна сосна і ще кошти треба кошти на посадку. У межах кошторису проєкту закупили ці рослини. Посадку робить сам розсадник, аби бути максимально переконаним, що все відбулося правильно», – додає вона.

За словами Олександри Сладкової, 8 років ці дерева жили в київському розсаднику, а перед тим десять – у голландському. Окрім цього, уперше у Львові використали підземний тип кріплення. Воно повністю йде під землю, у такий спосіб дерево буде добре зафіксованим.

Посадка осінню, як пояснював раніше архітектор проєкту Андрій Лесюк, була б трішки дорожчою. 

«Узимку тримається коріння і не розсипається грунт і це дуже важливо для сосни. Але садити їх можна і осінню. Буде фінансово дорожче. Головне, щоб вони були посаджені і прижилися», – зазначав тоді він.

Нагадаємо, облаштовувати Меморіал пам’яті Героїв Небесної Сотні почали у вересні 2018-го року. Переможця конкурсу на найкращий проєкт меморіалу визначили у лютому 2017 року. Перше місце посів авторський колектив, у який входять Андрій Лесюк, Марія Яструбчак та Христина Пундак. Місце для майбутнього меморіалу обирали і узгоджували з родинами героїв.

Фото і відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!