На перехресті Варшавська – Чорновола у Львові облаштовують острівець безпеки

4937 0
Перед виїздом на проспект Чорновола із Варшавської буде лише одна смуга.
Фото: Марія Стахів

Фото: Марія Стахів

На перехресті Варшавська – Чорновола облаштовують острівець безпеки. Його будують на місці трикутної розмітки.

Керівник ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олег Шмід у коментарі Tvoemisto.tv розповів, що фізичний острівець тут облаштовують для того, аби забезпечити перехід пішоходів на іншу сторону та проїзд для велосипедів.

Одну зі смуг (з вулиці Варшавської) ліквідували, тому що правий поворот із лівої смуги є заборонений правилами дорожнього руху, пояснив Олег Шмід.

Йдеться про пункт 10.5 ПДР, девказано, що «поворот необхідно виконувати так, щоб при виїзді з перехрещення проїзних частин транспортний засіб не опинився на смузі зустрічного руху. А у разі повороту праворуч слід рухатися ближче до правого краю проїзної частини».

«Ця смуга зліва на правий поворот є нелегітимною, бо вона суперечить правилам дорожнього руху. Дві смуги руху для правого повороту з другорядної вулиці на нерегульованому перехресті – такого ніде нема», – сказав Олег Шмід.

Він пояснює таке рішення також тим, що вулиця Варшавська має одну смугу руху в напрямку до Чорновола, а роздвоєння є лише на цьому правому повороті на Чорновола.

При цьому, за його словами, машини по лівій смузі блокують рух на Варшавській, бо їм треба перетнути дві смуги руху, їх не пропускають, і відповідно збирається 4-5 машин, внаслідок чого Варшавська стоїть у заторі.

«Набагато краще однією смугою вільним потоком виїжджати на Чорновола у правий ряд, а потім перелаштовуватися у лівий. Думаю, що машини, що їдуть у лівому ряду за сигналом поворотника набагато частіше пропускатимуть автомобілі в лівий ряд для розвороту по Чорновола, аніж ті, які чекають для виїзду з лівої смуги», – пояснив Олег Шмід.

Аналогічна ситуація була, за словами посадовця, на виїзді з вулиці Липова алея на вулицю Стуса. На Липовій алеї також було дві смуги, по лівій автомобілі могли рухатися прямо, а по правій направо.

«Ліва смуга фактично блокувала весь рух по Липовій алеї, бо автомобілі довго чекали на виїзд. Їм треба було переїхати дві смуги на Стуса і затор був аж до Дністерської. Тоді ліквідували ліву смугу виїзду, залишили тільки праву і таким чином вирішили проблему», – зазначає Олег Шмід.

За словами посадовця, на цій ділянці уже зняли асфальт. Тут було багато простору, який, по суті, ніхто не використовув. Тепер, каже Олег Шмід, пішоходи матимуть перехід і не будуть змушені переходити за 200 метрів.

Нагадаємо, що вздовж проспекту Чорновола ремонтують тротуари та будують велодоріжку.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!