На першій лінії. Як жіночий центр у Львові допомагає матерям із дітьми із «гарячих» точок

1784 0
У прихистку одночасно могли проживати 50 жінок разом з дітьми.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У Львові від початку повномасштабної війни діє прихисток, в якому приймають жінок, що евакуювалися з «гарячих» точок. Тут не лише  відстоюють гендерну рівність, протидіють торгівлі людьми та домашньому насильству, а й допомагають жінкам виїхати за кордон, знайти там роботу і житло.

Читайте також: На першій лінії. Історія волонтерів, які передають на фронт обладнання, що рятує життя

Як зазначила голова ГО Центр «Жіночі перспективи» Любов Максимович у проєкті відеоісторій «На першій лінії», що запустив медіа-хаб Тvoemisto.tv, коли вона дізналась, що мама з шестимісячною дитиною провела ніч на вокзалі, то вирішила, що потрібно відкрити прихисток для жінок поближче до вокзалу.

«Зрозуміла, що треба терміново щось шукати біля вокзалу, щоб люди могли дійти до цього місця пішки. Для цього подзвонила своєму колезі з бізнесу, сказала, що шукаю якесь місце, щоб розміщувати жінок. Він сказав: «Добре, приїжджай. Я віддам вам перший поверх», – каже голова ГО «Центр Жіночі Перспективи», яка у Львові діє понад 24 роки.

Місце, де жінки, які приїжджають до Львова, можуть у безпеці провести день-два, а тоді вирішувати питання, де жити і куди поселятися, було готове буквально за лічені години. У двох кімнатах майже відразу розклали 20 матраців, подушки, постіль, рушники, купили мийні засоби, їжу і 17 жінок вже ввечері були тут.

Читайте також: На першій лінії. Історія львівської «Оселі», яка годує і одягає переселенців

«У нашому прихистку одночасно могли проживати 50 жінок разом з дітьми. Зараз в нас вже є трошки менше, часом спадає кількість, тому ми складаємо матраци наверх, віддаємо бізнесу їхні кімнати, щоби вони могли працювати. Але якщо є потреба, вони дуже швидко забирають столи і ми кладемо матраци», – каже Любов Максимович.

За її словами, із прихистку, що приймає жінок та дітей із областей, де точаться військові дії, не йдуть доти, поки точно не знають, куди рушатимуть далі.

«Ми майже ні з ким не втратили зв'язок, і сьогодні, як ніколи, об'єднані. Я бачу, наскільки українці переконані в тому, що ми є на своїй землі. І ми знаємо, що таке свобода слова і незалежність, чим сильно відрізняємося від Росії. Сьогодні нас підтримує цілий світ, я це знаю», – додала Любов Максимович.

Підтримати організацію можна за реквізитами:

Отримувач: ГО «Центр «Жіночі перспективи»

ЄДПРОУ 25550109

IBAN  UAH 

UA 96 322313 00000 26004000028717

Якщо вам потрібна допомога – звертайтеся за номером +380676712557

Name of Account: Centre «Women’s perspectives», NGO

Name of Bank: Joint Stock Company «The State Export-Import bank of Ukraine» in Lviv city

Address of Bank: 4A Mitskevich, Sq., 79000, Lviv, Ukraine

IBAN: UA 35 322313 0000026002000028719

Swift Code and or Sort Code for (UK): EXBS UA UX

Читайте також: На першій лінії. Як львівський театр плете іменні маскувальні сітки на фронт

Нагадаємо, що медіа-хаб «Твоє місто» запустив проєкт відеоісторій «На першій лінії» про тих, допомагає українцям у час війни – на передовій чи у тилу. Це серія коротких відеосюжетів про героїв війни, про їхню системну роботу в обороні країни та рідного міста. Відео будуть виходити двома мовами: українською та англійською.

Відео: Дар'я Кучер і Сергій Князєв


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!