На всесвітньовідомому аукціоні виставили копію завіси, оригінал якої зберігається у Львівській опері

2504 0
Оцінена вартість сягає приблизно 600 тис. фунтів стерлінгів.
Фото: sothebys.com

Фото: sothebys.com

За даними офіційного сайту аукціону Sotheby`s, на продаж виставлено унікальний мистецький артефакт – зменшену у масштабі копію театральної завіси «Парнас» польського художника Генрика Семирадського. Оцінена вартість завіси сягає приблизно 600 тис. фунтів стерлінгів. Про це на своїй сторінці у Фейсбук  повідомляє Львівська Національна Опера.

Читайте також: У львівській опері відновили екскурсії

Оригінал вже понад 100 років зберігається у Львівській національній опері. Її розміри становлять 6 на 9 м. Її зменшену копію (91 на 147 см), яку виставили на аукціон вперше, створив художник вже після написання повнорозмірної картини.

Композиція є майже точною репродукцією першої версії. Вона є унікальним прикладом використання художником фототехніки під час виконання своїх робіт, виконана олією на полотні.

Читайте також: У Національному музеї у Львові започаткували проєкт, присвячений художнику Модестові Сосенку. Фото

У театрі обіцяють поділитися найцікавішими фактами про львівську завісу «Парнас» від автора видання «Архітектура Львівської опери» Юрія Ямаша та запрошують оглянути мистецький твір під час вистав у театрі вже 3 та 4 грудня.

Як йдеться на сайті Sotheby`s, картина «Парнас» є з приватної європейської колекції Генріка Семірадського (1843-1902), датованою 1900 роком.

Роботу включать до майбутнього каталогу, що стосується картин Генріка Семірадського, які зараз готує професор Єжи Маліновський. Вона зберігалася в одній родині понад століття і ніколи не демонструвалася публічно.

Довідково

«Парнас» Генріка Семірадського – це захоплююче відкриття для колекціонерів та істориків мистецтва. Це версія, зменшена в розмірах, остання велика робота художника та одна з найбільш знаменитих – завіса Оперного театру у Львові.

Генрік Семірадський почав працювати над завісою у 1899 р., попередньо продемонструвавши свій талант до масштабних композицій завісою для Краківського оперного театру. 

Спираючись на класичні алегорії, Парнас – це монументальне зображення творчості та мистецтв. У центрі композиції – Піфія, верховна жриця храму Аполлона в Дельфах, яка представляє натхнення. Поруч з нею крилата фігура, що представляє уяву ліворуч, а Мінерва тримає ваги, що представляють мудрість праворуч. На задньому плані ми бачимо храм Аполлона з рельєфом із зображенням Бога музики, танцю та поезії. Три основні елементи художньої творчості більш чітко повторюються у мармурових картушах з написами Intuitio, Phantasia, Sapientia (натхнення, фантазія, мудрість).

Фото зі сайту sothebys.com



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!